Türkiye Hemofili Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Aynur Ak Dünya Hemofili Günü nedeniyle Halkın Sesi’ne bir açıklama yaparak Hemofili hastalığı ve çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Hemofili’nin kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktör adı verilen proteinlerin eksikliğine veya yokluğuna bağlı X kromozomu genetik geçiş gösteren süren bir pıhtılaşma bozukluğu olduğunu belirten Aynur Ak “Genetik olarak hastalık görünmeyen ailelerde %30 arasında hemofili çocuk olma riski bulunmaktadır. Hemofili hastalığı 2001 yılından itibaren bildirimi zorunlu hastalıkla kapsamına alınmıştır. Zonguldak’ta bilinen 40 hemofili hastası bulunmaktadır.  Hastalık Hemofili A ve Hemofili B olarak tanımlanır. En çok Marmara bölgesinde %28,5 (Hemofili A) Hemofili B Tokat’ta daha çok olduğu saptanmıştır” şeklinde konuştu.

Aynur AK; “Derneğimiz 17 Nisan 1992 yılında İstanbul’da Profesör Dr. Sayın Bülent Zülfükar’ın kurduğu 11 üye ile yola çıkmış bugün 1700 kayıtlı üye sayısına ulaşmıştır. Ayrıca Türkiye’de 7000 kişi de dolaylı olarak derneğimizle irtibat halindedir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Dernek hemofili hastalarına ve ailelerine karşılıksız hizmet vermek için kurulan bir dernektir ve ülkemizi Avrupa Hemofili Birliğinde ve Dünya Hemofili Federasyonunda temsil etmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi Hemofili hastalığında da farkındalığı artırmak için HEKİM-HASTA- HALK iş birliği çok önemlidir. Hemofili hastalığı tedavi edilmezse sakat bırakabilen bir hastalıktır, onun için çok duyarlı olmak gerekir”

Türkiye Hemofili Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Aynur Ak 2006 yılından beri bölgemizde faaliyet gösterdiklerini ve çalışmalarının olumlu bulunduğunu da sözlerine ekledi.(Sermet AKSU)