Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 2005 yılında hizmete giren hemodiyaliz servisinin su sistemi ve diyaliz makinelerinde meydana gelen arızaların vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Diyaliz hastalarının, sağlık problemlerinin ve kronik böbrek hastalığını daha güç hale getirdiğini, haftada 3 kez diyalize girme zorunluluğunun hem manevi hem de maddi olarak hastalara büyük yükler getirdiğini ve hastalara “hak” olarak tanınan servis hizmetinin ne kadar önemli olduğu gözler önüne serildiğini belirten Kefeli, gazetemize yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Kronik böbrek hastalarında yaşam kalitesini arttırmak ve süresini uzatmak için diyalize girmenin “olmazsa olmaz” olduğunu. Diyaliz hastalarının bu süreçte geçirdiği sağlık problemlerinin, kronik böbrek hastalığını daha güç hale getirdiğini, haftada 3 kez diyalize girme zorunluluğunun hem manevi hem de maddi olarak hastalara büyük yükler getirdiğini, bu durumda hastalara “hak” olarak tanınan servis hizmetinin ne kadar önemli olduğu gözler önüne serilmiştir. Diyaliz hastalarının tedavi edildiği merkezlere servisler aracılığı ile taşınmasının Sağlık Bakanlığı’nın 15 Haziran 2006 ve 23 Mart 2011 tarihli genelgeleri ile gerekli kılındığını belirtilmiştir”

“HEMODİYALİZ ÜNİTESİ YERİ OLARAK DA UYGUN”

“BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 2005 yılında Hemodiyaliz servisi hizmete girmiş,11 yıldan beri hizmet veren servisteki su sistemi ve diyaliz makineleri ara ara arıza verip hastalarımızı mağdur etmeye sağlıklarını sıkıntıya sokmaya başlamıştır. Ayrıca BEÜ Hastanesinde Hemodiyaliz Servisindeki ısıtma ve soğutma sistemi sıkıntısı hastalarımız tarafından bizlere defalarca iletilmiş gerekli ziyaretleri yapmamıza rağmen hiç bir zaman yerinde müdahale maalesef yapılmamıştır. Hemodiyaliz Ünitesi yeri olarak da uygun olmamakla beraber şu son 6 ay içerisinde ışık alan oda cam bölmelerinin bir kısmı da örülüp havasız ve basık bir hal almış ve şikayetler artmıştır. Hemodiyaliz hastalarımız sıkıntılı ve yaşlı hastalardan oluştuğu için ayaküstü havadar bir salonda diyaliz tedavileri görmeleri onlar içinde iyi olacağına inanmaktayız. Hastane idaresinin Kantin ve Cafe'ye verdikleri öz veriyi Hemodiyaliz salonuna ve hastalarımıza da gösterirler ise dernek olarak bizleri de sevindireceğini söylemek isterim. Ekonomik sıkıntı çeken diyaliz hastalarımız, haftanın 3 günü nü de yollarda geçiriyor. Zonguldak BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi`ne Hemodiyaliz Ünitesinde Tedavi gören hastalarımızın bir de servis sıkıntısı var ki bu konuda aşırı şikayet var ve acilen sorunlarına çözüm bulunmasını istiyorlar. Salı, Perşembe ve Cumartesi öğlen diyalize girmek zorunda kalan hastalarımız. Zonguldak merkez ve kozlu ilçelerinden BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi`ne 2 yıldan bu yana gelip gittiklerini nedense 1 aydan beri servise eklenen yeni hasta ile sıkıntı yaşadıklarını, zaten dağınık olan hastalarımıza bir de Kozlu köyü hastasını eklemeleriyle, Günün 1.5 saatini yollarda geçirdiklerini derneğimize iletmişlerdir. Bazı hastalarımızın bizimle paylaştıklarını sizlere aktarmak istiyorum: Diyalizden çıkınca baygınlık geçiriyoruz. Şoför arkadaşlarımız bazen yoldan dönüp bizleri acil servise götürdüğü bile oluyor”

“DAYANILMAZ İKİ SEÇENEK”

“Özel Merkezler de var ama bizler burada Üniversite de tedavi oluyoruz, teşhisimiz burada konuldu, hastane ortamında diyaliz'e girmek çok önemli,acili ve uzman hekimlerinin bir arada olduğu anın da müdahale imkanı olan bir yerde diyalize girmek çok önemli ve hayat kurtarıyor”

“SARHOŞTAN BETER OLUYORUM”

Zonguldak merkez de oturan 56 yaşındaki hastamız gidiş- gelişinin 6 saati bulduğunu 1.5-2 saat yol, 4 saat de diyalizde kalmamız nedeniyle çok yorgun düşüyoruz. Eve vardığımızda sarhoştan daha beter durumda oluyoruz. Bayılıp yatıyoruz" diye konuştu.

 “YETKİLİLERE GİTTİK SONUÇ ALAMADIK”

İsminin yazılmasını istemeyen hastamız 10 yıldır diyalize girdiğini ilk zamanlar bu kadar sıkıntı yaşamadığını ama yıllar geçtikçe ve nakil şansını da yakalayamayıp, diyaliz makinesine mahkum oldukça, vücudunu artık yıprandığını yol yorgunluğu nedeniyle de çok büyük sıkıntı çektiklerini anlattı, "Hepimiz perişanız" dedi.

"Diyaliz yolculuğu sırasında sarhoş oluyorum" diyen 48 yaşındaki bir hastamızda saatler süren yolculuk ve diyalizde geçen zamandan sonra evine gidince saatlerce uyuduktan sonra kendisine gelebildiğini acilen sorunlarına çözüm bulunmasını beklediklerini söyledi.

Diyabetten dolayı böbreklerini kaybettiğini ve diyalize girebilmek için haftanın 3 günü Diyalize gidip- geldiğini anlatan diğer bir hastamız da diyalizden değil de yollarda servis de ölmekten korktuğunu söyledi.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü`ne gitmeden derneğimize gelip sıkıntılarını dile getiren diyaliz hastalarımız, bize dernek olarak sahip çıkın dediler. Gerekeni yapacağımızı ve takipçisi olacağımızı söyledik.

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği olarak 2,5 yıldan beri aylık çıkarttığımız bir umut gazetemizi BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesinin hemen hemen her bölümüne de dağıttık, Rektörlük Binasına Rektörümüze verilmek üzere de bir gazete bırakır ve her gittiğimde kendisinden sekreteri aracılığıyla randevu talep ederdim, bir kere geri dönüp randevu teklifime cevap vermediler, olsun meşguldür, yurt içi yurt dışı çalışmakta kolay değil derdim hep, Hastane yönetimine de ne zaman gitsem hep üstü kapalı cevap verip geçiştirdiler. Kimse kusura bakmasın, KBY Hastalığı öğle gelip geçici bir hastalık olmayıp uzun vadede sıkıntılı ve tek kurtuluşu nakil olan bir hastalıktır. Rektörümüzden Yer, Servis ve Makineler ve Su Sistemiyle ilgili hastalarımızın sıkıntılarının biran önce çözülmesini istiyoruz. Aykut KARA