Zonguldak’ın Kozlu beldesinde oturan 3 çocuk sahibi Hatice (39) ve İbrahim Kalafat(40) çiftinin kızları Mine Kalafat, doğuştan böbrek hastası. Böbreklerin işlevinin tamamen yitirmesi sonucu 3 yıldır evde- periton diyaliz tedavisiyle hayata tutulan Kalafat, hem evde eğitim görüyor hem de böbrek nakli için bekliyor. Önceki gün Mine, 13. yaşına ailesi, öğretmeni ve Diyaliz - Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği üyeleriyle birlikte girdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen emekli öğretmen Birsen Demirbağ, Kalafat ailesinin Kozlu'daki evine gelerek Mine'ye evde eğitim-öğretim uyguluyor. Aldığı ilaçlar nedeniyle öğrenmede güçlük çekmesine rağmen evinin bir odasını sınıfa çeviren Mine Kalafat, öğretmen olmak istediğini belirtiyor. Mine'ye, doku uyumu sağlanırsa anne veya babasının böbreği nakledilecek.

Mine'ye evde özel eğitim veren Birsen Demirbağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mine ile geçen yıl mayıs ayından bu yana evde eğitim programı yapıyoruz. Amacım sadece Mine'ye okuma yazma öğretmek değil, sağlığına kavuşturmak. Bu nedenle araştırmalara başladım. Bu konuda aynı zamanda komşumuz olan Dernek Başkanı Ayhan Bey ile irtibata geçtim. İnşallah uygun bir böbrek bulursak Mine'yi kurtaracağız." dedi.

Şu anda 20 kilo olan Mine'nin organ nakli için en az 2 kilo daha alması gerektiğini ifade eden Demirbağ, "Mine, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyor. Oradaki hocamız çocuğun böbrek nakli için 22 kilonun altında olmaması gerektiğini, böbrek verecek kişinin de 70 yaşının aşmamasının önemli olduğunu söyledi. Bu tür durumlar için çocuklara mama yedirerek kilo alması sağlanıyormuş. Biz de bunu uygulayacağız. Anne ve babadan hangisinin dokusu uyarsa böbreğini verecek. Ben de Mine'yle böbrek hastalığı yaşıyorum. Onunla diyalize giriyorum, hastaneye gidiyorum. Lütfen organ bağışına dikkat edelim. Herkesin başına gelebilir. Hatta Mine için kendi dokuma da baktıracağım, uyarsa böbreğimi vereceğim. İnşallah, yavrumuzun böbrek nakli gerçekleşir ve o da diğer çocuklar gibi koşup oynar." şeklinde konuştu.

MİNE İÇİN 3 TANE ÜNİVERSİTE HASTANESİYLE GÖRÜŞMELER YAPTIK

Kalafat'ın sağlığına kavuşması için hastanelerin hazır olduğunu dile getiren Diyaliz - Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Kefeli ise şunları söyledi: "Mine kızımızın diyaliz hastası olduğunu 3 ay önce öğrendik. Çünkü Mine tedavi kontrollerini il dışında yaptırıyormuş. Biz biri özel olmak üzere 3 tane üniversite hastanesiyle görüşmeler yaptık. Hocamız bize okulların tatil olmasıyla birlikte organ ve doku nakli yapılabileceğini söyledi. Biz de haziran ayını bekliyoruz. Anne ve babasıyla beraber hastaneye götürerek önce doku uyumuna baktıracağız. Bütün masrafları biz karşılayacağız. İnşallah duaların kabul olduğu Regaip Kandili vesilesiyle Mine kızımızın sağlığına kavuşması için elimizden geleni yapacağız." Barış DOĞAN