‘Bu belirtiler varsa, hemen doktora başvurun’

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. Erken evrede tespit edilen meme kanserinin iyileşme şansının yüzde 98 olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Güner, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

“Kendi kendine meme muayenesi bulgularında memede kitle hissedilmesi, memelerden birinde anormal büyüme veya birinin diğerinden farklı duruşu, meme cildinde buruşukluk veya damarlanma, meme ucunda kanlı akıntı, çukurlaşma, renk değişikliği gibi belirtiler, memeye yakın lenf bezlerinde büyüme ya da üst kolda anormal şişlik tespit edilmesi halinde hekime başvurulması gerekmektedir.

Ülkenin önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve en sık kadınlarda görülen meme kanserinin erken evrede tedavi edilebildiğini belirten Dr. Güner, “Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanserle mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri ‘Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri’ yurt genelinde düzenlenmektedir. Erken dönemde tespit edilebilen meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 98’dir. Kadınların düzenli olarak 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, 40 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi çektirmeleri erken teşhiste önem arz etmektedir.” dedi.

‘ÜCRETSİZ MAMOGRAFİ YAPTIRIN’

Dr. Güner, teşhis için öncelikle sağlık kuruluşlarından ücretsiz mamografi yaptırılabileceğini hatırlatarak, “Meme kanserini önleyebilmek amacıyla toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak için Ekim ayı boyunca ilimiz merkez ve ilçelerinde halk eğitimi ve tarama programlarımızı arttırmayı hedeflemekteyiz. 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Aile Hekimliklerine başvurarak ücretsiz mamografi taramalarını yaptırmaları için davet eder, sağlıklı günler dilerim” şeklinde konuştu.