TJOD Zonguldak Şube Başkanı Prof. Dr. Müge Harma, covid-19 aşısının hamile ve emziren annelere yapılıp yapılmayacağı konusuna açıklık getirdi. 

Kamuoyunun merak ettiği konuyla ilgili son gelişmelere değinen Prof. Dr. Harma, şu bilgiyi verdi:

"Uzun zamandır Covid-19 aşısı bekleniyordu, nihayet uygulamaya başlandı. Elbette şu anda herkesin aşıya erişimi mümkün gözükmüyor. Hamile ve emziren kadınlar için de aşı beraberinde sorular getirmekte. Aşının hamilelere uygulama şartları da ülkeler arasında farklılıklar gösterecek gibi duruyor. 

Pfizer-BioNTech aşısı için yapılan klinik denemeler hamile veya emziren kadınları içermiyordu ve şirket, aşının doğurduğu gebelik risklerini belirlemek için şimdiye kadar mevcut verilerin "yetersiz" olduğunu söyledi.

İngiltere’de bu veri eksikliği, hamile ve emziren kadınları aşılama programlarının dışında tutmasına neden oldu. ABD'de ise karar hamilelere bırakıldı.

Peki iki büyük ülkenin bu konudaki politika farklılığı neden?


Aşının özellikle hamile ve emziren kadınlar için riskli olduğuna dair henüz söylenecek kadar bilgi yok.

Pfizer, çalışmalara hamile ve emziren kadınları dahil edilmeyeceğini bildirdi. Ancak uzmanlar bunun aşı uygulamalarında olağan bir durum olduğunu söylüyor.

Hamile kadınlar "karmaşık bir nüfus" olarak tanımlanmakta. Hamilelik iki ayrı canın sorumluluğunu taşımakta, ancak pandeminin ortasında hamile kadınları klinik denemelerden çıkarma kararı da karmaşık bir durum ve sorular oluşturmakta. Zor ve hızlı kararlar almak zorunda kalınabilinir. Elbette bunun artı ve eksileri de olacaktır. İlk aklımıza gelen soru bu bebek için güvenli bir aşı mı? Şu anda bu sorunun cevabı ‘yeterli klinik verinin olmamasıdır. Ciddi veri eksikliği vardır.

Peki iki büyük ülkenin bu konudaki politika farklılığı neden?

Aynı veri eksikliğiyle karşı karşıya kalan İngiltere ve ABD,  bölünmüş durumdalar.
İngiltere ihtiyatlı davranmayı tercih ederek şu anda hamile ve emziren kadınlarda aşı hakkında daha fazla bilgi gerektiğini, bu yüzden uygulamaya dahil edilmeyeceklerini açıkladı.
ABD'deki uzmanlar ise aşılama kararını hamile ve emziren kadınlara bırakarak başka bir düşünce yolundan gittiler.
Amerika’daki Uzmanlar, zararın bilimsel olarak makul olduğu konusunda fikir birliğine vardılar ancak  ‘sıfır zarar’ anlamına gelmez diye de uyardılar.

Peki uygulama nasıl olacak?

Öncelikle belirtelim şu anda her iki ülkede de hamile ve emziren kadınlara aşı uygulanmaya başlanmadı.
Çalışmaların ilk sonuçları yıl sonuna kadar yayınlayabilir. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, şirket klinik denemelerini hamile kadınları da kapsayacak şekilde genişletebilir. Ayrıca, denemenin ortasında hamile kalan ve hamilelikleri boyunca izlenecek bireyler de var olacaktır.

Ayrıca önümüzdeki aylarda aşı olmayı seçen gönüllü ABD'deki hamile ve emziren kadınlardan da veriler toplanacak. Bu uygulama, ilk olarak ülkenin 330.000'inin hamile veya emziren olduğu tahmin edilen ABD'deki sağlık çalışanlarını kapsayacak.  Bu çalışmalar hep gönüllülük üzerine kurulur, dileğimiz ne anne adaylarına ne de bebeklerine zarar gelmemesidir.
 'Kim bebeğini riske atmak ister?' Virüs mü ? Aşı mı? Hep bu sorular sorulacak.

Unutulmamalıdır ki aşı hamile kadınları kapsamadığı sürece bu salgına karşı tam bir zafer kazanılamaz…"
HALKIN SESİ