Çoğu zaman ‘tansiyonum düşmüştür’ diyerek geçiştirdiğimiz baş dönmesi uzmanlara göre ciddi sayılabilecek belirtiler arasında yer alıyor. Özellikle 50 yaş ve üzeri vatandaşlar için risk faktörü sayılabilecek baş dönmesi, ‘şah damarı tıkanıklığı’ hastalığının belirtisi olabiliyor… 
GEÇMEYEN BAŞDÖNMESİ VE DENGE KAYBINA DİKKAT
Uzmanlara göre her baş dönmesi ya da her denge kaybı şah damarı tıkanıklığının göstergesi olarak yorumlanmamalıdır. Baş dönmesi; kişinin ayağa kalkmasıyla başlayan hafif denge kaybı, göz kararması, kısa süreli ani görme kayıpları, yüksek tansiyon ve kontrolsüz şeker hastalarında da görülebildiği gibi şahdamarı daralması ya da tıkanıklığının da belirtisi olabilir. Yüksek tansiyonlu hastalarda ilaçlar tekrar düzenlendiği zaman bu şikâyetler geriliyor. Şeker hastalarının düzensiz şekerleri kontrol altına alındığında da bu şikâyetin gerilediğini görüyoruz. İlaca rağmen geçmeyen şikâyetler bizim için soru işareti olmalı. Şahdamarı tıkanıklığı ya da darlığında unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma, görme bozukluğu, gözde kararma en hafif belirtilerdir. Hastalığın daha ileri aşamalarında bayılma da görülebilir.
YILDA 1 KERE ŞAH DAMARI KONTROLÜ YAPTIRIN
Bu hastalıkta da en kötü sonuç; şahdamarında bulunan kan pıhtısının koparak beyine yerleşmesi nedeniyle beyine giden kan akımının birkaç dakikadan fazla kesintiye uğraması ve beyin hücrelerinin ölmeye başlayarak inme, felç ve uzun süreli sakatlık hatta ölüme bile neden olmasıdır. Böyle bir durumda erken müdahale hayat kurtardığı gibi hastanın da hastalıktan en az hasarla kurtulmasını sağlayacaktır.