Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, diyabetin dünyada bulaşıcı olmayan en yaygın hastalık türü olduğunu söyledi. Bayraktaroğlu, araştırmalara göre Zonguldak'ta her 5 kişiden birinde şeker hastalığı ve metabolik bozukluklar bulunduğunu kaydetti. 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Bayraktaroğlu, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre kronik hastalıkların, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 60'ından sorumlu olduğunu  ve sağlık harcamalarının yüzde 83'ünün kronik hastalıklara yapıldığını kaydetti.

Zonguldak'ta verilere göre 5 kişiden birinde şeker hastalığı bulunduğunu ifade eden Bayraktaroğlu, şunları söyledi:

"Kronik hastalıkların değiştirilebilir faktörleri içinde şeker hastalığı ve kan şekerinin kontrolü önde gelen faktörlerden biridir. Diyabet, yaşam tarzımızın değişmesi, fiziksel aktivitemizin azalması ve obezitenin de artmasıyla prevelansı ve önemi giderek artmaktadır. Ayrıca kronik ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Ayrıca dünyadaki bulaşıcı olmayan en yaygın hastalıktır ve ölümlerin beşinci sıradaki nedenidir.2004 yılında ve güncel yapılan çalışmalardaki bilinen şeker hastalığı oranının %14, şeker hastalığı olduğu halde durumunu bilmeyen hastaların oranının % 7 kadar olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda yaklaşık 600 bin nüfuslu Zonguldak ili genelinde neredeyse 5 kişiden birinde şeker hastalığı ile ilgili metabolik bozukluklar bulunmaktadır."