VİRÜSÜN YAYILMASINDA VE BULAŞMASINDA MASKENİN YERİ!

Dr. Yurtbay: “Bulaşma üst solunum yoluyla olur”

 

Devlet Hastanesi Uzman Doktorlarından Kemal Yurtbay virüs bulaşımı hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

Yurtbay maske kullanımı konusunda da uyararak şöyle dedi:

“Bu zamana kadar değişik tv kanallarında ahkam kesmekte olan pek değerli akademisyenlerimizin farkında olmadıkları bir konu hakkında, 43 yıllık deneyimi olan bir hekim olarak naçizane görüşümü kamuoyuyla paylaşma gereğini duydum: Bilinmelidir ki, üst solunum yolunu ilgilendiren grip, soğuk algınlığı dahil bütün viral enfeksiyonların yayılması, öksürük veya konuşurken solunum yollarından ağız yoluyla dış ortama yayılan damlacıklarla olurken, bulaşma üst solunum yolunun başlangıcı olan burun mukozası yoluyla olmaktadır. Yani hasta olanlar, ağzından çıkan damlacıklarla virüsü dış ortama yayarlarken, sağlam kişiler bu virüsü ağız yoluyla değil burun yoluyla almaktadır. Sağlam kişiler, hastalıklı bir kişinin öksürüğü, aksırığıyla bulaşmış bir gıdayı yeseler bile, ağız boşluğunda ve midede bulunan enzimler bu virüsü etkisiz hale getirdiklerinden hastalığa maruz kalmayacaklardır.
Etrafta görüyoruz ki, sağlam kişiler çok yanlış olarak maskeyle sadece ağızlarını kapatmakta, burunlarını açıkta bırakmaktalar.
Oysa hasta olanlar bilhassa ağızlarını, sağlam olanlarsa burunlarını dış ortamdan korumalıdırlar.
En doğrusu da; maskeyi hem ağızı, hem burunu kapatacak şekilde kullanmaktır. Aksi takdirde maske takmanın bir anlamı olmayacağı bilinmelidir” (
Sermet AKSU)