Edes projesi hayata geçti

Zonguldak Valiliği koordinasyonunda, Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen Engelliler Destek Programı (EDES) tanıtıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından EDES programı kapsamında finanse edilen projede katılımcılara doğum öncesi ve doğum sonrası yapılan kontroller sayesinde engellerin kaldırılabileceği anlatıldı. Kent merkezinde bulunan bir otelde gerçekleştirilen programa Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Çalışma ve İşkur Müdürü Gönül Demirsu katıldı.

KONTROLLERİNİ EN DÜZENLİ YAPTIRAN GEBEYE ÖDÜL VERİLECEK

Programda ilk olarak kürsüye çıkan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, “Proje süresince, proje ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla aile hekimleri tarafından tespit edilen gebeler içerisinde bütün kontrollerini en düzenli yaptıran gebeler belirlenecek ve her ay o ilçede o gebeye ödül verilecektir” dedi.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında taramalarla önlenebilecek engelliliklerin erken teşhisi ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. Doğuştan kalça çıkıklığı, görme ve işitme bozukluğunun erken tanı ve tedaviyle ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, “Hem çevresel hem genetik faktörler çocuklarımızı etkilemektedir. Ancak bunlarda etkileme önceliklerinin hangi faktöre ait olduğu bilinememekle birlikte, bunların hepsinin birlikte tetikleyici olduğunu bilmekteyiz. Proje kapsamında halkımıza gebelere ve loğusalara gebelik, doğum ve doğum sonrası taramalarla yeni doğanlarda ortaya çıkabilecek engellilikleri erken tanı, teşhis ve tedavi ile önlenmesi hatta var olan engellerin rehabilite edilerek en aza indirgenmesinin önemi ile ilgili olarak koruyucu ve önleyici eğitimler halkımıza verilecektir” şeklinde konuştu.

Sunumların ardından program, projenin onursal başkanlığını üstlenen Nebahat Kaban’a Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya tarafından çiçek verilmesi ile sona erdi.(İHA)