Müdürlük basın bürosu kanalıyla yaptığı açıklamalarda Kaya şöyle dedi:

 “Kanser, günümüzde tüm dünyada en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleri ile sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan; üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeni ile ölümler dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenledir ki her yıl Nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlanarak kanser haftası olarak değerlendirilmektedir.

 

 Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi hayat kurtarır, kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40 yaş sonrası düzenli mamaografi çektirilmesi, rahimağzı kanserinin taranabilmesi amacıyla smear testi yaptırılması kadın kanserlerinin teşhisinde çok önemlidir. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, çok sık ishal ya da kabızlık problemleri, dışkıda kan görülmesi durumları barsak kanseri yönünden tarama gerektirmektedir. Özellikle açık ten rengine sahip kişiler, koyu renk benleri bulunan kişiler cilt kanseri yönünden risk altındadır. Vücudunda uzun süre iyileşmeyen yara bulunanlar ve benlerinde gerek büyüklük gerekse renginde koyulaşma olanların mutlaka doktor kontrolü yaptırmaları gerekmektedir.

 

 İlimizde Mobil KETEM Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sayesinde; kanser, kanserden korunma, erken teşhis, kanser hastalığının tedavisi konularında eğitimler; meme kanseri, rahimağzı kanseri, prostat kanseri ve kolorektal kansere yönelik taramalar yapılmaktadır. Yine halkımız bağlı oldukları Aile Hekimlerinden kanser konusunda bilgi edinebilirler ayrıca 50-70 yaş arası nüfus kolorektal kanser taramasını yaptırabilir. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından sürekli kanser konusunda halk eğitimleri, taramalar ve erken teşhis amaçlı çalışmalar yürütülmektedir ve tüm sunulan hizmetler ücretsizdir.

Çok basit önlemler, düzenli doktor kontrolleri ve yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklerle kanserin önüne geçilebilir ve erken teşhis edilerek zamanında tedavi olabiliriz. Kanserin farkında olalım, sağlıklı yaşayalım.”