Bel ve omurga ağrıları toplumumuzda sıkça görülen ve herkesin hayatında en az 1 kez de olsa yakındığı sorunların neredeyse başında geliyor.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır tedavisi hakkında özellikle ‘Pilates’in öneminden bahsetti.

    Bel ve omurgamızı korumak için özellikle kontrollü hareket edip ve kilomuza da fazlasıyla önem vermeliyiz.Bunların yanı sıra vücudumuzu güçlendirmek, fizyolojik ve psikolojik olarak değerlerimizi yüksek tutmak için de egzersizin yerini  her defasında söylüyorum.Fakat bu egzersizlerden önemli bir yer tutan ‘Pilates’e ayrı bir yer açmak istiyorum.

 

    Pilates egzersizleri ile kasları güçlendirmek ,esnekliği sağlamak ve doğru bir beden postürü sağlanarak bel ve omurga sağlığını korumak ve düzeltmek mümkün .Fizik tedavi programlarının tamamlayıcısı olarak pilatesten yararlanılabilir  fakat Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili bir tanı koymaya ya da bir tedavi yöntemi oluşturmaya sahip bir branş değildir. Sadece destekleyici unsur olarak Fizik tedavisi ve rehabilitasyon gören hastaların daha da güçlendirmelerine fayda sağlamak için önerilen bir egzersizdir.

 

    Evet pilates yapılabilecek en faydalı egzersizler içinde yer alıyor  ama lütfen her konuda olduğu gibi sağlığımız icin pilatesi de işin ehli olan uzmanlar eşliğinde yürütülen merkezlerde yapalım.

 

    Bir pilates eğitmeni kişinin hastalığı ya da yaşadığı rahatsızlıkla ilgili herhangi bir tanı koyup bir tedavi yöntemi belirleyemez.Çünkü bunun eğitimini almamıştır. Pilates eğitmeni hastaya ya da kişiye sadece pilates hareketleri yaptırabilir. Fizik,tedavi ve rehabiliyasyon uzmanları ise aldıkları uzun yıllar boyunca tıp eğitimi sayesinde bu işi bir bilimsel olarak yapıp , tanı ve tedavilerini  yapabilirler. Fizyoterapistler ise fizik tedavi uygulamalarını yapabilir.

   Özellikle ‘Klinik Pilates’  standart fizik tedavinin ardından tamamlayıcı olarak kullanılabiliyor. Fizyoterapistin uygun göreceği egzersiz programına göre diğer tedavileri takiben ya da diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanabilir.

Klinik Pilates de stabilizasyon,kuvvetlendirme, germe egzersizleri yaptırarak , kas spazmını çözüp, ağrıyı azaltıcı ve fıtığın ilerlemesini durduran uygulamalar yapılabilir.Buna ilave olarak ‘Klinik Pilates’ de kişinin omurga sağlığı düzeltilebilir ve  kas iskelet sistemi ile ilgili hastalıklardan da (kronik bel-boyun agrısı,skolyoz ,kireçlenme  tedavisi,fibromiyalji ,osteoporoz(kemik erimesi vb) korunulabilir.

 

Ancak pilatesin bir tedavi değil, destek olduğunu akıldan çıkarmayalım! (Haber Merkezi)