Kefeli; “Hangi hasta nerede ne şartlarda diyalize giriyor biliyorlar mı?”

Diyaliz, Organ Nakli ve Kronik Hastalıklar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, basın açıklamasında şunları söyledi:

 “Zonguldak ilimizin ilçe ve beldelerinden Çaycuma, Saltukova, Perşembe ve Devrek bölgelerimizdeki Diyaliz hastalarımız 1 Kamu Hastanesi Hemodiyaliz ünitesi 2 Özel Diyaliz Merkezi olmasına rağmen 20’nin üzerindeki Diyaliz hastalarımız maalesef Bartın ilinde diyaliz tedavisi olmaktalar. Bu hastalarımız yol sıkıntısı, zaman sıkıntısını göze almışlar, başka bir ilde(Bartın) tedavi olmaya çalışıyorlar. Sağlık Müdürlüğümüz Diyaliz Hastalarımıza yönelik ‘Yanlız değilsiniz ’projesi başlatmıştı yakınlarda, vallahi çok merak ediyorum sonuçlarını, Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Haslara Dayanışma Derneği olarak bizi de bu projeye dâhil edin ki size sıkıntıları yerinde gösterelim dedik, ama nafile Sağlık Müdürlüğümüz Zonguldak İlimizde 575 Diyaliz Hastası vardır diyor. Bartın ilimize giden hastalarımızdan haberdarlarımı, hangi hasta nerede ne şartlarda diyalize giriyor biliyorlar mı?”

“SAĞLIK BAKANLIĞINA KADAR HASTALARIMIZLA GİDİP DERDİMİZİ ORALARDA ÇARE ARAYACAĞIZ”

“Ben sizlere bu sektörde 10 yıl çalışan biri olarak ve halen Dernek başkanı sıfatımla bilgilendirmek istiyorum.5 özel Diyaliz merkezi 5 Kamu Hastaneleri Hemodiyaliz Ünitelerinde tedavi gören Diyaliz hastamız vardır. Hasta sayısı dağılımı da şöyledir: Toplam: Özel merkezler: 410 ve üzeri ve toplam Kamu Hastaneleri: 170 ve altıdır. Sizce sebebi nedir, ben biliyorum, Sağlık Müdürlüğümüz ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğimizde biliyor sanırım. Ama kimse bir şeyler üretmiyor, ben söyleyeyim hastalarınız başka bir ilde tedavi olmasın bizden hizmet alsın diyorsanız, Çaycuma ve Zonguldak’taki Hastane hemodiyaliz Ünitelerinin 3 seanslarını hizmete açacaksınız. Böylece Bartın’a giden ve İlçelerden Zonguldak’a hasta taşıma işini bitireceksiniz. Hastalarımızda rahat bir nefes alacaklardır, Hani Hastanın Hekim seçme ve Hastane seçme özgürlüğü vardı, Kamu Hastaneleri 2seans yapıp sıkış sıkış tedavi yapıp 3 seansı açmayıp özel merkezlerde 3 seansı açıp merkezlerini doldurmanın peşindeler. Olan hastaya oluyor, kimse hastalarımızı düşünmeden hareket ediyor. Tabii ki,  diyeceksiniz ki özellerde SSK anlaşmalı gitsinler oralarda tedavi olsunlar evet olsun tabii ki de Diyaliz Hastalarımız gitmiyor ve tedavilerini başka ilde ve evlerine saatlerce uzaklıktaki başka merkezlerde yaptırıyorlarsa burada suçlu aranmalıdır, tercih niye il dışı Bartın veya Kamu Hastaneleri lütfen Kamu Hastaneleri 3 seanslarını açın Hastalarımızı daha fazla mağdur etmeyin. Haddim olmadan herkesi iş başına davet ediyorum, yoksa bıçak kemiğe dayandı, biz Dernek olarak Sağlık Bakanlığına kadar Hastalarımızla gidip derdimizi oralarda çare arayacağız” dedi. (Barış Doğan)