ABD’de yaşayan Zonguldak eski Emniyet Müdürü İdris Pala’nın oğlu Serhat Pala ve gelini Zeynep Ilgaz Pala Korona virüsünün test süresini 10 dakikaya indiren kit üretti.

ABD’de yaşayan Serhat ve Zeynep Ilgaz Pala çifti, Çinli ortaklarıyla birlikte Korona virüsünü “bir damla kanla 3-10 dakikada tespit eden” kitler geliştirdi. Türk çift, kitler için Çin ve Avrupa başta birçok ülkeden talep aldıklarını bildirdi.

ABD’de San Diego’da yaşayan Serhat Pala ve eşi Zeynep Ilgaz Pala’nın sahibi olduğu, sağlık sektörüne çeşitli test kitleri hazırladıkları Confirm Biosciences Şirketi, Çinlilerle yaptığı çalışmada COVID 19 olarak adlandırılan Korona virüsünü bir damla kanla 3-10 dakika arasında tespit eden kit üretti.

Gece gündüz çalıştık

Pala Çifti, yaptığı açıklamada, dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un kısa sürede test edilmesi ve daha çok kişide uygulanması amacıyla şirketlerinde yoğun bir çalışma başlattıklarını belirtti. 

Virüse karşı yürüttükleri çalışma hakkında bilgi aktaran Zeynep Ilgaz Pala, “Hastanelerin laboratuvarlarında kısıtlı imkanlarda çok pahalıya ve uzun zamana yayılan testleri daha kısa sürede nasıl sonuçlandırabiliriz, nasıl çare oluruz” düşüncesiyle yola çıktıklarını ve ekipleriyle birlikte gece-gündüz çalıştıklarına kaydetti. Çinli şirketle ortak çalıştıklarını bildiren Pala çifti, bir ay önce ortaya çıkardıkları kitin bir yandan test sürecini gerçekleştirirken diğer yandan da seri üretim hazırlıklarını yaptıklarını anlattı.

Test 3-10 dakikada sonuçlanıyor

Zaynep Ilgaz Pala şunları söyledi:

“CE İşaretli test kiti, yanal akış teknolojisini (Lateral flow technology) kullanarak virüsü küçük bir damla kan örneği ile tespit ediyor. Testi 3-10 dakika arasında sonuçlandırıyor. Bu kitlerin hastanelere, sağlık kuruluşlarına tedariğini sağlayarak COVID-19 testinin hızlı ve daha çok kişiye yapılmasını amaçlıyoruz. Çinli ortağımızla günde 500 bin test kiti üretme kapasitesine sahibiz. Kitleri, talep üzerine İtalya, Pakistan, Vietnam, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Tayvan, Avusturya, Romanya, Malezya, Libya’ya gönderdik. Türk vatandaşıyız, ülkemize de bu konuda yardımcı olmak en büyük görevimiz. Sağlık Bakanlığı’yla işbirliğine hazırız.”

Pala çiftinin kiti birlikte ürettiği Healgen Şirketi’nin CEO’su Bryan Fang ise Confirm Biosciences işbirliğinde COVID -19 testi süresini kısaltan kiti üretmekten memnuniyetini ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak duyurulan bu virüsün biran önce durdurulması için çalışmalar içerisindeyiz” dedi.


Evin garajında doğan şirket
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi  Bölümünden mezun olduktan sonra işletme alanında yüksek lisans (MBA) yapmak üzere 1997 yılında Amerika’ya giden Serhat Pala, eşi Zeynep Ilgaz Pala evlerinin garajında küçük bir sermayeyle TestCountry şirketini kurarak iş hayatına atıldı. Pala Çifti, evde uygulanabilecek çeşitli sağlık testi ürünlerini üreterek girdikleri sağlık sektöründe, uyuşturucu, DNA ve sperm sayımı, hamilelik ve kısırlık testlerini geliştirdi. Çift, 1999 yılında Confirm Biosciensces şirketlerini kurarak seri üretim yapma kabiliyetine ulaştı ve kısa sürede çeşitli sağlık kitleri üreten bir şirket haline geldi.

İki çocuklu Pala çiftinin şirketleri 2008’de “en hızlı büyüyen 500 şirket” arasında yer alırken Türk Amerikan İş Konyesi’nin (TAİK) “Amerika’da Yılın Ticaret Lideri” ödülünü, San Diego Metropolitan’ın “40 yaş altında 40 başarılı iş adamı/iş kadını” ödülünü, 2009’da YRising Star Award’ın “Yükselen Yıldız” ödülünü, 2010’da San Diego Eyaleti’nin “Yeni Nesil” ödülünü,  2013-2014’de Inc- Amerika’nın “En hızlı büyüyen şirketler” ödülünü, 2014’de Stevie Awards for Women in Business Winners’ın “İş Ürünleri Kategorisinde Yılın İş İnsanı Girişimcisi” ödülünü aldı.