Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu. Güner, dünya genelinde artan ve toplumda derin travmalar yaşatan intihar vakalarına karşı birlikte önleme çağrısı yaptı.  

   Güner yapmış olduğu açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası İntiharı Önleme Derneğinin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak ve intihar eğilimi olan bireylerin yardım almalarını kolaylaştırmak amacıyla 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan etmiştir.

 

   İntihar, her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2015 yılında Dünya’da 800 bin kişinin intihar sonucu öldüğünü bildirmiştir ve bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını öngörmektedir. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil etmektedir. Her bir intihar yaklaşık 135 kişinin bu durumdan yoğun bir şekilde etkilenmesine neden olmakta, bu da tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon insana denk gelmektedir. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intihar küresel öneme sahip ciddi bir halk sağlığı problemi olup, intihar ve intihar girişimini önlemek ve farkındalığı arttırmak halk sağlığı gündeminin önceliklerindendir.

 

Toplumun her bireyinin bu konuda bir sorumluluğu bulunmaktadır. İntihar ve ruhsal hastalıklar konusunda kendi önyargılarımızın farkında olmak, etrafımızdakileri ve kendimizi bu konuda eğitmek ve geliştirmek, intihar riskinin arttığı durumları öğrenmek ve yakınlarımızda bu riski gördüğümüzde uygun hizmetlere yönlendirmek hepimizin sorumluluğu olmalıdır. Bu husustan yola çıkılarak, kurumlar arası işbirliğinin sağlanması ve her bireyin önleme çalışmalarında aktif olarak yer almasının önemi ile ilgili farkındalığın arttırılması amacı ile Dünya İntihar Önleme Günü’nün 2019 yılı teması “İntiharı Önlemek İçin Birlikte Çalışmak” olarak belirlenmiştir.

 

Sizler de toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak veya komşu olarak kişilerin hayatında bir fark yaratabilirsiniz. İntihar davranışını önlemek için konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara ilgi ve bakım gösterebilir ve yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilirsiniz.

Araştırmalar, intiharı önleme çabalarının çoklu seviyelere yayılması ve çoklu müdahaleler içermesi durumunda daha etkili olacağını göstermektedir. İntihar davranışının önlenmesinde ortak hedefimize ulaşmak için bizler, toplumun üyeleri olarak çok disiplinli bir yaklaşım kullanarak, koordine bir şekilde iş birliği yapmalıyız”

 (Haber Merkezi)