Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube başkanı Arzu Kara şube merkezinden yazılı bir basın açıklaması yaparak aile hekimliği sorununa değindi. Kara açıklamasında özetle şunları söyledi:

Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla ve inatla ben yaptım oldu anlayışı ile hareket ederek konunun muhatapları ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmayı bile düşünmeden işleme koyduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde Cumartesi nöbetlerine karşı 12 Aralık 2014’de iş bıraktık, 13 Aralık 2014 tarihinde de Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarının katılımı ile Ankara’da eylem düzenlenmişti.

DÖRT BİN HEKİM HEKİMLİK YAPMIYOR

Hekim ihtiyacından bahseden Bakanlık bu gün itibari ile 4 bin hekimi, hekimlik görevleri dışında çalıştırıyor.4 bin hekim hekimlik yapmıyor. Almış olduğu eğitimle hiç alakası olmayan konularda idarecilik görevi yapıyor. Bunun hiçbir şekilde akıl ve mantıkla izahı yoktur.

Hastanelerde iş yükü artıyor. Acil servisler doluyor, sorumlusu Aile Hekimleriymiş gibi çözüm onlarda aranıyor.

Şu bilinmelidir ki: Hastaneler ve Acil Servislerdeki yığılmaların sorumlusu ve çözüm adresi Aile Hekimliği çalışanları değildir.

Bu yığılmanın sorumlusu; Ülkeyi yöneten siyasi iktidar ve onun Sağlık Bakanıdır. Popilist yaklaşımlarla oluşturulan bir sağlık politikası sonucu hastaneye müracaat eden hasta sayısı ile övünen bir anlayış gün geçtikçe önemini yitiren birinci basamak sağlık hizmetinin geldiği nokta sorunun ta kendisidir.

Şimdi tüm bunları çalışanların önüne sorun olarak getirenler, bu sorunu çözmek yerine başka dayatmalar getirmektedir. Cumartesi nöbeti dayatmalarının peşine Pazar nöbeti dayatmasının da getirileceğini söylemektedir.

Biz de buradan diyoruz ki, Sayın Bakan; çalışanlar sizden dayatma değil, sorunlarına çözüm üretmenizi bekliyorlar. Sizden; şiddete karşı çözüm, fiili hizmet zammı yani yıpranma payı, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, daha itibarlı ve güvenceli bir çalışma ortamı bekliyorlar. Bu bir ulufe değil çalışanların hakkıdır. Tüm sağlık çalışanları sizden haklarını talep ediyorlar. Sen onlara milletin duasını referans gösteriyorsun, sen milletin duasına da mı ipotek koydun.

Biz buradan Bakana bir çağrı yapalım.

Sayın Bakan! Gel bu inattan vazgeç. Bu işi muhatapları ile görüş. Ben yaptım oldu, ben emrettim siz yapacaksınız anlayışı bu çağda geçerliliğini yitirmiştir. Aba altından sopa göstermek anlayışı ile ortaya koyduğunuz 20 ceza puanı bizi kararlılığımızdan vazgeçiremez. Bu ceza puanı işinden vazgeçin. Bunların bizi yıldıracağını zannederseniz yanılırsınız.

Ben yaptım oldu, ben emrettim siz uyacaksınız devri artık geçti. Artık çalışanlar uyandı. Artık çalışanların arkasında kale gibi duran Türk Sağlık-Sen var. Ülkemiz çalışanları temsilen salonlarda sana alkış tutan sendikalardan ibaret değildir.

Aile hekimliği çalışanları sizin sağlık hizmeti referanslı vatandaşa yönelik siyasi bir propaganda aracınızda değildir. Olamaz, olmamalıdır.

Aile hekimliği çalışanları olarak kararlı tutum ve davranışlarınızda vereceğiniz mücadelede Türk Sağlık-Sen olarak biz sonuna kadar sizlerin yanınızdayız. Yapacağımız eylem ve etkinliklerde beraber istişare halinde olacağız.