Zonguldak Diyaliz Organ Nakli Ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, dün bir açıklama yaparak, SGK akülü sandalye, tekerlekli sandalye, oturma minderi vb. gibi birçok ürün için geri ödeme yaptığını ancak çoğu kronik hastaların ödemeyi almak için neler yapacağını bilmediği için dernek yönetime sürekli sorular soruyor.

ZDOD Genel Başkanı Kefeli, “Bilindiği üzere SGK akülü sandalye, tekerlekli sandalye, oturma minderi vb. gibi birçok ürün için geri ödeme yapmaktadır. SUT (sağlık uygulama tebliği) kapsamında yapılan bu devlet ödemesi için birçok engelli veya hasta tam olarak hangi işlemleri yapması gerektiğini, hatta SGK nın tekerlekli sandalye, akülü sandalye v.b gibi medikal ürünlerin ödemesini yaptığını biliyorum ve bunun içinde hastalarımızın SGK ödemesi almak için şunları yapması lazım”.

1- Sağlık Kurulu raporu almak için sağlık raporu vermeye yetkili bir hastaneye başvuracaksınız. Başvurunuz sonrası heyete gireceksiniz. Sizin talebiniz doğrultusunda “akülü sandalye veya tekerlekli sandalye” kullanmanız uygun mu değil mi diye heyet görüş bildirecek. Burada bir noktayı da belirtmekte fayda var. Örneğin her isteyene “akülü sandalye kullanması uygundur” ibareli rapor verilmiyor. Heyet sizin kol gücünüze el ve kollarınızı tam olarak kullanıp kullanmayacağınıza bakıyor. Şayet kollarınızı tam olarak kullanabiliyorsanız size akülü değil “tekerlekli sandalye kullanması uygundur” ibareli rapor veriliyor.

2- Raporu aldıktan sonra birde reçete almanız gerekmekte. Yalnız burada çok çok önemli bir nokta var. Rapor için süre aranmazken (2-3 yıl önce alınmış raporlar geçerli olur) reçete için süre 10 iş günüdür. Yani reçeteyi yazdırdıktan sonra en fazla 10 iş günü içinde akülü veya tekerlekli sandalyeyi almak zorundasınız. Bu arada sağlık raporunu heyete girip alacaksınız reçeteyi ise herhangi bir dr yazabilir.

3- Rapor ve reçeteyi aldıktan yazdıktan sonra herhangi bir medikal firmasından akülü sandalyenizi alacaksınız. Sandalyeyi alırken medikalcınıza SGK devlet geri ödemesi alacağınızı evrakları ona göre hazırlamasını isteyin. Medikal firma akülü veya tekerlekli sandalyeye ilişkin fatura, garanti belgesi ve SGK ya verilmek üzere bir form verecek size.

4- Siz medikal firmadan aldığınız bu evrakları SGK ya vereceksiniz. SGK ise size 30-40 gün içinde geri ödemesini yapacak…

Buraya kadar yapılması gereken resmi işlemleri yazdık. Bu noktada birkaç bilgi vermek istiyorum. Olayı daha iyi kavramanız adına bilgileri örnekler vererek yapacağım. Rapordaki ibareler çok önemlidir. Örneğin SGK standart manuel sandalye için (2015 için) 500 TL Ödeme yaparken, hafif manuel sandalye için 1200 TL ödeme yapmaktadır. Bu yüzden rapor alırken bu ibarelerin yazılmasına da dikkat ediniz. Hazır laf devletin geri ödemesine gelmişken bir bilgi daha vereyim. SUT te bahsi gecen miktarların tamamını SGK ödemiyor. Örnekse hafif manuel sandalye için 1200 TL geri ödeme yapılır diyor ama bunu 100-200 TL sini dosya masrafı vs adı altında kesiyor. Standart manuel sandalyelerde 80 TL gibi bir masraf kesiyor. Barış DOĞAN