Kızılay’da en çok ’A’ ve ’0’ Rh pozitif kan eksikliği yaşanıyor.
Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, Ramazan ayında kan stoklarında bir miktar sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Ramazan ayının 13. günündeyiz. Vatandaşlarımız sağ olsun Kızılay’a gönüllü kan bağışı konusunda gerekli duyarlılığı gösteriyorlar. Ramazan ayının 1. gününden itibaren Ereğli Alemdar gemisi yanındaki otobüsümüz vatandaşlarımızın gece 01.00‘e kadar hizmetindedir. Dernek ekiplerimiz Zonguldak’ın her yerinde devam ediyor. Ramazan ayı öncesi bir araç filomuz bize katıldı. Türkiye’de 11 tane yapılan ve bir tanesi Zonguldak’a verilen 4 sedyeli kan alma aracımız, kan alma konusunda vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek hizmet veriyor. İlk 13 günlük periyotta herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ama Ramazan ayı haricindeki günlerle kıyasladığımızda bir miktar sıkıntı yaşıyoruz. O yüzden özellikle A Rh pozitif, 0 Rh pozitif, B pozitif, AB pozitif gibi pozitif grupların biraz daha duyarlı olmalarını istiyorum. Ne yazık ki ihtiyaç, talep durmuyor” dedi.
Ramazan ayında özellikle pozitif kan grubuna sahip vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini ifade eden Alan, “İftardan sonra 20 dakikalarını ayırarak gönüllü kan bağışında bulunarak hem hayat kurtarıp hem de sağlıklarına sağlık katsınlar. İnşallah kalan 17 günü de sorunsuz bir şekilde atlatıp mutlu bir şekilde Ramazan Bayramı’na ulaşırız diye temenni ediyorum” diye konuştu.
"POZİTİF GRUBU KANA DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"
Toplumda ’A’ Rh pozitif ve ’0’ Rh pozitif kan grubuna ihtiyaç olmadığı şeklinde yanlış bir algı olduğunu belirten Alan, “Özellikle A Rh pozitif ve 0 Rh pozitif kana ihtiyaç var. Fakat vatandaşların bulunan kan olduğunu düşünerek kan bağışında bulunmuyor. Gelen 100 talebin yaklaşık 60-70 tanesi A ve 0 karışımı. Biz her talebe saniyesinde karşılık verelim istiyoruz. Özellikle A Rh pozitif ve 0 Rh pozitif kan grubu ihtiyaç var. Toplumumun birçoğu A Rh pozitif ve 0 Rh pozitif kan grubuna sahip ama yanlış bir algı var. Bu kan grubundan olan vatandaşlarımızın nasıl olsa benim kan grubumdan çok var mantığından çıkarak daha çok kan bağışında bulunmalarını istiyorum. Çünkü bize gelen 100 talebin yaklaşık 60-70 tanesi A ve 0 pozitif karışımı. Biz her talebe saniyesinde karşılık verelim istiyoruz” dedi.