Zonguldak’ta yaşayan Kaya ailesinin en küçük çocuğu olan 3 yaşındaki Buğlem, ilik nakli bekliyor.
Çaydamar Mahallesi Şirin Sokak’ta yaşayan 28 yaşındaki Barış Kaya ile 26 yaşındaki Bilay Kaya’nın iki çocuğundan en küçüğü olan 3 yaşındaki Buğlem Kaya, kanserle mücadele veriyor. Yaklaşık bir yıl önce karın şişliği ve kabızlık şikayetiyle hastaneye başvuran ailenin kızlarına “Nöroblastom” teşhisi konulmasıyla dünyası yıkıldı.
Memleketinde iş bulamayınca İzmir’de inşaatlarda çalışmaya başlayan baba Barış Kaya, Zonguldak’taki ailesinin yanına gelmek zorunda kaldı. Ameliyatlarla karnındaki kitleleri alınan Buğlem ise önümüzdeki hafta ilik nakli için ailesi tarafından İstanbul’a götürülecek.
Kendi hücrelerinden oluşturulacak olan doku sayesinde ilik nakli denemesi yapılacak olan Buğlem için olumsuz sonuçlanması halinde ise ailesi tarafından doku örnekleri alınarak nakil denemesi yapılacak. Kızının hastalığı sebebiyle işinden de ayrılmak zorunda kaldığını anlatan baba Barış Kaya, “Kızımın rahatsızlığı başladığında İzmir’de çalışıyordum. Kızımın rahatsızlığını duyduktan sonra buraya gelmek zorunda kaldım. Çocuk hastanesinde ultrason çekiminde karnında kitle olduğunu söylediler. Üniversite hastanesine sevk edildi. Orada MR sonuçlarında Buğlem’in karnında kitle olduğu belirlendi. Bu esnada kızıma biyopsi yapıldı. Kitlenin belirginliği büyüklüğü fark edildi. İlk biyopsi yapıldığında kitlelerin büyüklüğü nedeniyle alınamadı. Daha sonrasında Buğlem altı kür kemoterapi aldı. Kemoterapilerde kızımın karın şişliği falan gitti. Saçları döküldü. Kitleleri küçüldü. Yaklaşık 4 hafta önce ameliyatla bağırsağının altındaki kitleler alındı. Çok şükür şu anda durumu iyi. Ameliyat öncesinde İstanbul’a gittik. Orada bazı sıkıntılar yaşadık. Ben yaşamadığımdan dolayı yeşil kart çıkarttım. Genel Aile Sigortası yaptırdık. Bu esnada hastanede Buğlem kemoterapi ilaçlarını bulamıyorduk. Sıkıntılar çekiyorduk. Biz de bu konuda şikayetçiyiz. Nasip olursa bayram dönüşünde İstanbul’da ilik nakli olacak. Kanından hücre toplayıp doku oluşturacaklar. Olmazsa aile fertlerinden bakılacak. Olmadığı takdirde yurt dışından getirtiliyor. Ben de bu esnada 10 aydan bu yana çalışamıyorum. İş yerinde sıkıntılar yaşadım. Sıklıkla hastaneye gittiğimiz için işverenlerden dolayı sıkıntılar oldu. Evimiz kira, maddi olarak sıkıntılar çekiyoruz” diye konuştu.
Yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlatan anne Bilay Kaya ise “Bayramdan sonra İstanbul’daki özel bir hastanede ilik nakli denemesi olacak. Ben vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. Kanser hastası olan çok çocuk var. Trombosit bulamayan, kan bulunamayan. Kızılay’a gidip kan vermeleri bile yeterli olur. Maddi ve manevi olarak destek olmalarını istiyoruz” diye ifade etti.
7 yaşındaki ağabeyi Arda ile oynayarak nakil gününü bekleyen Buğlem’e nakillerin olumsuz sonuçlanması halinde yurt dışından nakil talep edilecek.