16-22 Kasım Toplum Ağız ve Diş sağlığı haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Zonguldak Diş Hekimleri Odası Başkanı Erdal Nazioğlu odadan yazılı bir açıklama yaptı. Nazioğlu açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

Türk Dişhekimleri Birliği ve Zonguldak Dişhekimleri Odası olarak her yıl olduğu gibi bu yılda halkımızla birlikte 22 Kasım “Dişhekimliği Günü” ve içinde bulunan haftayı  “Toplum Ağız-Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlamaktayız. 

Halkımızla birlikte kutladığımız bu anlamlı haftada, öncelikle, muayenehanelerde çalışan meslektaşlarımızın “Ağız-Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik”le birlikte karşılaştıkları sorunlara değinmek istiyorum.

Bu yönetmelikte; muayenehanelerin mevcut fiziki şartlarına, hizmet verme sürelerine, sermayedar ortağın dişhekimi olmadığı özel sağlık kuruluşlarının açılmasına, reklamın desteklenmesine ve meslektaşla onun anayasal meslek örgütü arasındaki ilişkinin zayıflamasında yönelik yönetsel yeni düzenlemelere yer verilmiştir. 

Dişhekimleri dışındaki mesleklerden olan şahısların sermayedarlığında kurulan çalışma ortamlarının dişhekiminin kendi sorumluluğunda mesleğini icra etmesini engelleyerek o mekânın kar amaçlı bir ticarethane olarak görülmesine sebep olacağı da aşikardır. 

Kuşkusuz ağız-diş sağlığı hizmetlerinin niteliğinin AB kriterlerine uygun şekilde yükseltilmek istenmesi ve bu amaçla da bazı düzenlemelerin yapılması düşünülmeli, ancak ülke gerçekleri de bu esnada göz ardı edilmemelidir.

Kamuda çalışan meslektaşlarımız ise performans sistemi içinde verimli çalışamamakta, her geçen gün daha ağır koşullar altında hizmet vermek zorunda kalmaktadır. Dişhekimliği Fakültelerinde çalışan öğretim üyeleri yine performans kıskacında bilim üretmekte oldukca zorlanmaktadır.

Hepinizin bildiği gibi genel olarak sağlıkta insan gücü planlaması; sağlık çalışanlarının büyük bir kısmının kamu kaynakları ile yetiştirilip devlet imkânları dâhilinde istihdam edilmesi nedeniyle, önemli ölçüde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Devlet Planlama Teşkilatı, YÖK, Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus Etütler İdaresi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarınca yapılmaktadır. Ancak kuşkusuz diğer paydaşlar olarak Sivil Toplum Örgütleri ve Dernekler,  Özel Sağlık Sigorta Kuruluşları, AB Genel Sekreterliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği yapılmasının da gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Bu konuda gerçekçi olmayan veya yetersiz yapılan planlamanın, sistemin üretkenliğinin azalmasına, işleyişin ciddi olarak bozulmasına, maliyetin artmasına ve kaynakların dengesiz dağılımına neden olacağı aşikârdır.

Toplumumuzda ki ağız-diş sağlığından bahsetmek gerekirse TDB olarak; çocukluktan yaşlılığa kadar tüm yaşam sürecinde ağız-diş sağlığının en üst seviyede olması, dolayısıyla da doğal dişlerle ömrün tamamlanabilmesinde dün olduğu gibi bugünde ülkemizde bilimsel koruyucu temelli ağız-diş sağlığı politikalarının yürütülmesi gerektiğini savunmaktayız. Bu amaç doğrultusunda, ülkenin tüm dişhekimlerinden kamu ve özel ayrımı yapılmaksızın faydalanılmalı, tüm dişhekimlerinin iş gücü devreye sokulmalı ve öncelikle çocuklarımızdan başlamak üzere koruyucu ağız-diş sağlığı hizmetlerine Türkiye’nin her yerinde ulaşılabilecek şekildeki ulusal bir politika yürütülmelidir.

TDB her platformda ağız hastalıklarının genel sağlık üzerine olan olumsuz etkilerini, ağız-diş sağlığı olmadan genel sağlığın iyi olamayacağını ifade etmektedir. Ülkemizde ilk defa Türk Dişhekimleri Birliği (TDB); Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve FDI raporları ile ortaya konan diyabet, kalp damar hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ile diş çürüğü ve diş eti hastalıkları gibi ağız hastalıklarının meydana gelme nedenlerinin aynı olduğu konusundaki bilimsel gerçeğe dikkat çeken sağlık meslek örgütü olmuştur. Yukarıda adı geçen bütün hastalıkların ortak risk faktörlerinin başında şekerli yiyecekler gelmekte, bunu takiben tütün ve tütün ürünleri, alkollü ve gazlı içeceklerin tüketimi ile fiziksel aktivitenin yetersizliği yer almaktadır.

Bugünün anlam ve önemine istinaden Toplum Ağız-Diş Sağlığı Haftasını en içtem dileklerimle kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.