Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ve Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği işbirliği ile akciğerin çalışma sistemi, akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları konusunda halkın bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturması amacıyla vatandaşlar akciğer kanseri konusunda bilgilendiriliyor.
Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şubesi Müdürlüğü koordinatörlüğünde Esas 67 Burda Alışveriş Merkezinde etkinlik düzenlendi. İki buçuk metre yüksekliğinde ve iki buçuk metre genişliğinde dev akciğer maketi üzerinde vatandaşlara ve ana okulunda eğitim gören minik öğrenciler ve vatandaşlara maket üzerinde akciğer kanseri konusunda bilgilendirildikten sonra konu ile ilgili olarak sağlık ekipleri tarafından el broşürleri dağıtıldı.
Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, akciğerin insan yaşamındaki önemine değinerek şöyle dedi:
"Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini sağlayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileri ki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilir”.
Risk faktörleri
Hastalığın risklerinde de değinen Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, “Sigara, puro, pipo (tütün) içimi: Akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Sosyoekonomik düzeyi gelişmiş ülkelerde sigara içiminin başarılı olarak önlenmesi sayesinde, bu ülkelerde akciğer kanseri sıklığı oldukça azalmıştır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta, ancak tamamen bitmemektedir. Sigarayı içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşırlar. Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır. Asbest; madenlerde, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılır. Solunum yollarında uzun süreli tahriş oluşturur. Radon: Evlerde, toprakta doğal olarak bulunan, kokusuz radyoaktif bir gazdır. Verem hastalığı (tüberküloz): Bu hastalığın yerleştiği akciğer alanında sonradan akciğer kanseri gelişebilir. Daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak: Bir kere akciğer kanseri nedeniyle ameliyat olmuş, veya ışın tedavisi uygulanmış olanlarda ikinci bir kanser gelişme riski vardır. Sigara içmek bu riski ayrıca arttırır.
Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında ,çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir. 3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Esas 67 Burda AVM’de sergilenen Koca Ciğer Maketine tüm halkımızın ziyaretlerini bekler, sağlıklı günler dilerim” dedi.