Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, bu bilgilere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak şu bilgileri verdi:

Örneğin sanılanın aksine böbrek nakli diyalize göre daha iyi bir tedavi yöntemidir. Zira diyaliz işlemi sağlıklı bir böbreğin işlevlerinin çoğunu yerine getiremez. Böbrek nakli hastaları diyaliz hastalarına göre daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmektedir.  Özellikle hemodiyaliz hastaları günlük yaşamlarının önemli bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirdikleri için sosyal hayatları olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca böbrek nakli diyalize göre ekonomik açıdan daha düşük maliyetli bir tedavi şeklidir.”

BEYİN ÖLÜMÜNDE GERİ DÖNÜŞ YOK

“Böbrek naklinin hastaya, canlı vericiden veya kadavradan yapıldığını, ülkemizde canlı vericiden böbrek naklinin dördüncü dereceye kadar akrabalar arası olabilir. Bunun yanında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde mevcut olan etik komisyon onayı ile akraba dışı nakillerin de yapılabilir. Kadavradan böbrek naklinde ölen kişi sağlığında organlarını bağışlamış olsa bile ailesinin onayı şarttır. Ne yazık ki ülkemizde kadavra organ bağışı sayısı çok azdır. Bu nedenle bekleme listelerindeki hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin sonradan düzelme şansı olduğu konusu da tartışılan bir konudur. Ancak beyin ölümü, koma veya bitkisel hayat olarak adlandırılan durumlardan tamamen farklıdır. Beyin ölümü beyin fonksiyonlarının tamamen ve kalıcı olarak kaybolması durumudur. Geriye dönüş söz konusu değildir”

ORGAN NAKLİ DİNEN CAİZDİR        

“Organ naklinin dinimizce uygun olup olmadığı konusunda ise Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Konseyi’nin 6.3.1980 tarih ve  396 sayılı kararını hatırlatmak isterim,  söz konusu karar ile organ naklinin dinen caiz olduğunun ifade edildiğini Organlarını bağışlayan kimsenin, organları alındıktan sonra vücut bütünlüğünün bozulmaması için hekimlerin büyük özen gösterdiğini, organ nakli vericisi olmak için de kesin bir yaş sınırından söz edilemeyeceğini vurgulamak isterim.  

Bir böbreğini veren kişinin, tek kalan böbrekle sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilir.Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki tek böbrekli böbrek nakil vericilerinin yaşam süresi,  çift böbrekli insanlardan farklı değildir”

BU HASTALARA NAKİL YAPILABİLİR

“Yine sanılanın aksine şeker hastalarının, hepatit B, ve hepatit C, hastalarının, mesane sorunları bulunanların böbrek nakli olabileceğini söyleyen Kefeli,  “Kadın hastalar da böbrek naklinden iki yıl sonra hekimin onay vermesi koşulu ile hamile kalabilir” diye konuştu. Böbrek naklinin, yalnızca bakanlığın onay verdiği hastanelerde, SGK anlaşması varsa ücretsiz yapıldığını da hatırlattı.”              (Barış DOĞAN)