İki bin kilometre uzaklıktaki Çek Cumhuriyeti’nden gelerek Zonguldak’ta pilates stüdyosu açan 47 yaşındaki Yaroslava Tsendra Alpant, hamileler başta olmak üzere omurga sorunları olan hastaları pilatesle iyileştiriyor.
Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Yaroslava Tsendra Alpant, 20 yıl önce geldiği Zonguldak’ta pilates eğitmenliği yapıyor. Eşi Ali Alpant ile birlikte pilates stüdyosu kuran 47 yaşındaki Yaroslava Tsendra Alpant, 20 yıl önce yaşadığı sakatlık sonrası pilatesle iyileşince pilates eğitmeni olmaya karar verdi. Zonguldak’ta 60’a yakın öğrencisi ile birlikte pilates eğitimleri veren Alpant, pilatesin Türkiye’de az bilinmesine rağmen faydalı bir spor olduğuna dikkat çekti.
Dünyaca ünlü sanatçı Madonna’nın tanıttığı pilatesin aslında Joseph Pilates tarafından ortaya çıkartıldığına da dikkat çeken Alpant, spor salonlarına gitmek isteyen vatandaşları da merdiven altı salonlar konusunda uyardı. Uzun yıllar boyunca eğitmen olabilmek için eğitim aldığını ifade eden Alpant, “Çek Cumhuriyeti’nde doğdum. 20 yaşında evlilik dolayısıyla Türkiye’ye geldim. Hayatımı burada devam ettirdim. Önce balede başladım. Sonra sakatlanma yaşadığım için pilates ile devam ettim. Kendim faydalarını gördüğüm için sürekli çalışarak eğitmen olmaya karar verdim. Pilates eğitimi aldım. Zonguldak’a geldim. Burada kendime bir pilates stüdyosu açtım. Öğrencilerle birlikte çalışmaya devam ediyorum. Dünyada pilatesi Madonna tanıtmış. O’nun böyle bir vücut sahibinin olmasının nedeni pilatestir. Çok kez yazmış ve söylemiştir. Ama asıl pilatesi dünyaya getiren Joseph Pilates’dir. Kendi çocukluğunda sıklıkla hasta olduğu için spor ve tıbbı birleştirerek bunu yapmaya çalışmış. 1. Dünya Savaşı’nda askerleri iyileştirmeye başlamış ve makine üretmiş. Bu makine çok uzun yıllar var. Dünyada fizyotedaviye eş kabul edilmiş. Tabii ki Türkiye’de çok az eğitimleri var. Gerçek eğitimi olanları çok güzel bir sonuç alıyor. Özellikle omurga, hamile bayanları, duruş bozukluğu, kas güçlendirmeyle fiziksel hareketleri birleştirmiş ve bu sistemi üretmiş" diye konuştu.

"Hamileler spordan korkmasın"
Karadeniz’in nemli bir bölge olduğunun altını çizen Tsendra Alpant, birlikte çalıştığı öğrencilerinin olumlu yol kat ettiğini ifade etti. Pilatesin 7’den 70’e her yaşa uygun bir spor olduğunu da belirten Alpant, "Karadeniz nemli bir bölge. Rutubet oranı çok yüksek. Burada problemli omurgalar gördüm. Çok sık ve sert omurga ile karşılaştım. Bunu esneme ile birlikte çok daha ilerledik. Boyun fıtığı, bel fıtığı, skolyoz ve kifoz, lordoz hastalarına çok güzel bir yol kat ettik. Öğrenciler bu konuda çok memnun. Fizyotedaviye her doktor ayrıca evde hareket verir. Evde hasta geliyor, zaman ve başka bir şeyleri bahane ediyor. Ama bir hoca eşliğinde bu hareketleri yapınca çok rahatlıkla vücudu güçlendiriyor. Ameliyatsız ve bastonsuz hayatını devam ettiriyor. Yoksa baston hastalığı geçirmez. İnsanlar belli bir yaştan sonra baston taşımak zorunda kalıyor. Ve çok acı ve spor hayatımızda her zaman olmalı. Nasıl yemek varsa spor da öyle olmalı. Özellikle pilates. Çünkü pilates 7’den 70 arası her yaşta uygun bir spordur. Eğer hocayla doğru bir stüdyoda çalışırsa hiçbir sakatlık yaşamaz. Tam tersi ömrü artar. Hamilelere özellikle tavsiye ediyorum. Spordan korkmasınlar. Tam tersi sporu devam ettirsinler. Zonguldak’ta çeşitli spor salonları ve çeşitli stüdyolarda pilates eğitmenleri var. Ama şunu belirtmek istiyorum, kesinlikle pilatese başlayacak kişi mutlaka sertifika ya da Jimnastik Federasyonu’na bağlı bir kurumdan onay olması lazım. Bir eğitmen olacağı için mutlaka bunu görsünler" dedi.
Türkiye Jimnastik Federasyonu’na bağlı eğitimler verdiğini belirten Tsendra Alpant, spor için salonlara giden vatandaşların eğitimi veren kişilerin sertifikalarının olup olmadığını da incelemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.