Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü “Genç Çiftçi” projesi kapsamında dağıtılan 750 adet ithal büyükbaş havyan yerine, yerli hayvan dağıtarak köylüleri kandırdı… Yolsuzluğu ortaya çıkararak hayvan alımına onay vermeyen Şube Müdürü Ağrı’ya sürgün edildi…

SEN MİSİN “DEVLET”İ SAVUNAN!

Türkiye genelinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen  “Genç çiftçi” projesi kapsamında Zonguldak’ta 150 kişiye 750 adet büyük baş hayvan dağıtımı yapıldı. Ancak Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü, genç çiftçilere “kombine ırk” olarak bilinen ithal büyük baş hayvan dağıtması gerekirken, piyasa bedeli çok daha ucuz olan yerli ırk ve melezlerini dağıttı. Yasal olarak canlı ağırlığı 180 kilo, yaş sınırı ise 8 ila 13 ay olması gereken ithal hayvanlar yerine yerli ve çok daha cılız hayvanları alan köylüler kuruma dilekçe yazarak itiraz etti.

Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü ise yanlıştan dönmek yerine itiraz eden hayvan sahiplerini, dağıtılan hayvanları geri alıp yedek listedeki köylülere vermekle tehdit etti. İddiaların kendisine de ulaştığını ifade eden İYİ PARTİ İl Başkanı Yavuz Erkmen, konunun incelenmesi için Zonguldak Valiliğine yazılı dilekçe ile başvurdu.

SAHTEKARLIĞA İMZA ATMADI 
SOLUĞU AĞRI’DA ALDI!

Bakanlığın belirlediği kriterlere göre 750 adet büyükbaş hayvan alımını yapmak için Van’a giden Şube Müdürü Veteriner Hekim Çetin Tokur, ihaleyi kazanan firmanın ithal kombine ırk yerine, yerli ırk ve melezlerini vermeye çalıştığını fark etti. Hayvan teslimatını onaylamayan ve 750 büyükbaş hayvanı teslim almadan Zonguldak’a geri dönen Şube Müdürü Çetin Tokur, fotoğraflarını çektiği hayvanların ithal değil yerli ırk olduğu, yaş ve kilo kriterlerinin tutmadığına dair hazırladığı raporu Zonguldak Tarım ve İl Müdürlüğüne verdi. Ancak, İl Müdürü Cemalettin Çataklı hayvan teslimatını onaylamadığı için Şube Müdürü Çetin Tokur hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Açılan soruşturma kapsamında devletin ve köylülerin menfaatini savunan Tokur, Zonguldak’tan bin 208 kilometre uzaklıktaki Türkiye’nin en uç vilayeti olan Ağrı’ya sürgün edildi. Tokur, kendisi hakkında verilen haksız kararın bozulması için Zonguldak Adliyesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtı.

KAĞIT ÜZERİNDE HERŞEY NORMAL

“Genç Çiftçi” Projesi kapsamında 750 büyükbaş hayvanı 150 kişiye dağıtan Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarında hayvanların cinsi, kilosu ve yaşı kriterlere uygun gösteriliyor. Şube Müdürü Veteriner Hekim Çetin Tokur’un raporunda ise hayvanların karnelerinin aksine istenilen kriterlerin tutmadığı iddia ediliyor. Uzmanlar, genç çiftçilere dağıtılması gereken bir ithal hayvanın günde 30 litre süt verirken, dağıtılan yerli ırk ve melezlerinin ise sadece 10 litre süt verdiğine, hayvan başına günlük 20 litre süt kaybı olduğuna dikkat çekiyor. İthal kombine büyükbaş hayvanın bir tanesi 600-700 kiloya kadar ulaşırken, yerli hayvan ise 200 ile 300 kilo geliyor. Yerli hayvanın piyasa bedeli 2 bin ila 3 bin lira arasında değişirken, ithal bir hayvan 6 bin liradan alıcı bulabiliyor.

HALKIN SESİ VALİ BEKTAŞ’I GÖREVE DAVET EDİYOR

Halkın Sesi, kandırılan köylüler ve kamuoyu adına Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ı iddiaları araştırmak ve gereğini yapmak üzere göreve davet ederek kamu adına soruyor: Şube Müdürü Çetin Tokur’un Ağrı’ya sürgün edilmesinin altında yatan gerçek ne? Hayvanları teslim alan köylülerin itiraz dilekçeleri hakkında işlem yapılmadığı, köylülerin hayvanları geri almakla tehdit edildiği doğru mu? Tarım İl Müdürlüğü ithal hayvan yerine yerli ırk hayvan dağıtımından doğan et ve süt kaybını nasıl açıklayacak? İthal hayvan ve yerli hayvan arasındaki mali fark kimin cebine gitti?