Bu sözler bir LÖSEV görevlisine ait. Sağlıklı insan ile kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalarının durumuna şahit olan LÖSEV Temsilcisi, ziyaret ettiği bir hastanın ardından kaleme aldı bu satırları...

LÖSEV Zonguldak İl Temsilcisi Tarkan Atik, Kozlu Gücek köyünde ikamet eden LÖSEV hastası Havva Çiçek ile bir araya geldi.

Lösev hastası Havva Çiçek ile bir araya geldiğinde duygu yoğunluğu yaşayan Tarkan Atik, durum anında yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaşarak, "Zonguldak LÖSEV İl Temsilciliği olarak Kozlu'nun Gücek köyündeki Havva Çiçek kardeşimize ulaştık. Lösemi olan kardeşimizin LÖSEV'e kaydını yaptık. Eksikleri tespit edip ailemize hoş geldiniz dedik. İçimden geçeni de de yazmak istedim. İçim parçalandı, konuşamadım, sustum, yutkundum, içime aktı göz yaşlarım!.. Şükredin ve durumu olmayanlara ihtiyaç sahiplerine yardım edin ve sevdiklerinize sımsıkı sarılın..." ifadelerine yer verdi.

LÖSEV nedir?

Açılımı ”lösemili çocuklar sağlık ve eğitim vakfı” olan LÖSEV, 1998 yılında kurulmuştur. Dr. Üstün EZER’in kuruculuğunu üstlendiği LÖSEV, tüm lösemili çocuklara tedavi için yardımcı olma ve ihtiyaçlarını karşılama amacını gütmektedir. Bu yardım amaçlarının başlıcaları sağlık ve eğitim konusunda olmakla birlikte, hasta çocukların genel olarak bu hastalığa yakalanma süreçlerini( kalıtsal ya da edimsel olmak üzere) araştırıp bu yöndeki tedavi süreçlerinin üzerine gitmektir.

Lösemi nedir? Hastalığın tanısı nasıl konur?

Lösemi hastalığı genel olarak kan kanseri olarak tanımlanmakta ancak lösemiye yakalanan hastaların bünyeleri tedavi sürecinde incelendiğinde kesin ve net olarak neden bu hastalığa yakalandıkları belirlenememektedir. Türkiye’de her yıl 1200-1500 16 yaşın altındaki çocuk vakalar lösemi hastalığına yakalanmaktadır. Hastalık çocuk vücudunda ortaya çıktığında genel olarak kalıtsallık, bali vs. gibi uçucu zararlı maddeler, radyasyona maruz kalma, kimyasal maddeler(böcek ilaçları gibi) gibi sebeplerden nüksetmektedir. Lösemi, her yaştaki bireyde görülse de çoğunluk olarak çocuk yaştaki bireylerde rastlanır bir hastalık halindedir. Hastalığın tanım aşamasında genel olarak vücuttaki belirtileri; iştahsızlık, bacaklarda kemik ağrıları, burun ve diş etinde kanamalar, zayıflama ve ateşlenmedir. Bazı durumlarda etki ettiği organlarda da sıkıntılar yaratabilir(görme bozukluğu gibi). Bu şikayetlerle hastaneye gelen hastalara kan hastalıkları bölümünde kan testi, kemik iliği testi gibi testler yapıldıktan sonra kesin bir tanı yapılabilir.