Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı ile kemik iliği naklinde kök hücreyi sağlayacak olan donörleri kaydetmeye başladıklarını belirterek, “Kemik iliği nakli ihtiyacı olanların ihtiyaçları yurt dışından aranmak yerine Türkiye’nin veri bankası olan Kızılay’dan temin edilecek” dedi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, beraberinde genel başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Türkiye Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi’ni ziyaret etti. Burada Kızılay üyeleri ile bir araya gelen Ahmet Lütfi Akar, kemik iliği nakline ilişkin yapılan çalışmaları aktardı.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nde bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan kan bağış kampanyasına da katılacak olan Akar, “Dünden beri bu organizasyonu gerçekleştiren Zonguldak Şube Başkanımız Nihat Aygün’e teşekkür ediyorum. Çok güzel bir organizasyon yapmışlar. Buraya gelme sebebimiz Türk Kızılayı olarak olağanüstü kongre sürecindeyiz. Bu kongrenin usulü çerçevesinde bölge toplantıları yapıyoruz ve bölge toplantımızı kentinizde yaptık. Çevre il ve ilçelerdeki tüm arkadaşlarımız katıldılar. El birliğiyle bir kongreye gidiyoruz. Allah Kızılay’a hizmet eden arkadaşlarımızı mahcup etmesin. Dünya bazında global bir iyilik örgütü olma yolunda hızlı adımlar atıyoruz. Kızılay ve Kızılhaç da yönetimde görevler almaktayız. 24 ülkede 1 milyar TL’lik yani 1 katrilyonluk yardım hizmeti yerine getirdik. Dünya’da birçok devletin dahi yapamadığı bir organizasyondur. Bunu biz başardık. Somali’de, Suriye sınırında Kenya’da ve Nijerya’da faaliyetler yaptık. Orta Asya’da yardıma ihtiyacı olanların yanında olduk. Her zaman mazlumun yanında olan bir kuruluş olarak hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu işlerimizi hem yurt içinde hem yurt dışında yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.
“İHTİYAÇLAR TÜRKİYE’NİN VERİ BANKASINDA”
2005 yılında gönüllü ve güvenilir kan bağışı başladığında 305 bin ünite kan bağışı alabildiklerini hatırlatan Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, kök hücre çalışmaları ile ilgili de şu ifadelere yer verdi:
“2005 yılında gönüllü ve güvenilir kan bağışı başladığında 305 bin ünite alabiliyorduk. 2014 yılında ise 1 milyon 865 bin kan bağışı alarak yaklaşık 5 milyon kişinin ihtiyacını karşıladık. Bugün geldiğimiz noktada Sağlık Bakanlığı ile birlikte kemik iliği nakliyle ilgili kök hücreyi sağlayacak olan donörleri kaydetmeye başladık. Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir lansman yaparak bunu kamuoyuna açıklayacağız. 4-5 ay olmasına rağmen 40 bine yakın bir donör sağladık. 4 milyon 500 bin veri tabanı olduğunu düşünürsek kök hücrede başarı bize adım adım yaklaşmaktadır. Kemik iliği nakli ihtiyacı olanların ihtiyaçları yurtdışından aranmak yerine Türkiye’nin veri bankası olan Kızılay’dan temin edilecektir. Böyle büyük bir probleme de el atmış olacağız.”
Programda, Çatalağzı beldesinde ikamet eden bir engelli vatandaşın yakınına da tekerlekli sandalye teslim edildi. Ayrıca, Kızılay’a 200 bin TL değerinde solunum maskesi hibe eden firmanın ortağı Fatih Furtun’a teşekkür plaketi verildi.