Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalına yeni alınan “Non-invazivHemodinamikMonitorizasyon Cihazı” ile hastaların operasyonları ve yoğun bakım takipleri sırasında, kan örneğine gerek kalmadan, parmak ucuna takılan bir sensör yardımıyla hemoglobin ölçümü, dolaşım sistemine ait vücut sıvı ve kan miktarı hakkında bilgi veren PVI ve PI gibi yaşamsal ölçümler kısa sürede ve sürekli olarak gerçekleştiriliyor.

BEÜ Basın bürosundan verilen habere göre bu cihaz ayrıca soba-kömür zehirlenmelerini gösteren parametreleri vemethemoglobin miktarını ölçebiliyor. Cihazın alın bölgesine yerleştirilen sensörü yardımıyla da beyin oksijenasyonları rahatlıkla takip edilebiliyor.

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Varım Numanoğlu bu yeni cihazla ilgili açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Numanoğlu açıklamasında şunları söyledi: “Hastanemizdeki operasyonlar ve yoğun bakım ünitelerinde hemoglobin ölçümü, dolaşım sistemine ait vücut sıvı ve kan miktarı tespiti gibi bazı takipler, daha önce hastadan alınan kan örneklerinin tetkik edilmesiyle gerçekleştiriliyordu. Yeni hizmete giren Non-invazivHemodinamikMonitorizasyon cihazı sayesinde hastalara aitbu yaşamsal ölçümler daha hızlı ve sürekli gerçekleştirilebilecek.”

Rektör Prof. Dr. Mahmut ÖzerBEÜ’nin Türkiye’de ilklerin gerçekleştiren üstün niteliklere sahip bir Üniversite olduğunu vurguladığı açıklamasında cihazın hizmete alınması ile ilgili olarak şunları söyledi:“Üniversitemizin sağlık alanındaki yatırımları hızla devam ediyor. Türkiye’nin ilk Non-invazivHemodinamikMonitorizasyon cihazını Hastanemizin teknik donanımına kazandırdık. Tetkik ve tedavi hizmetlerine sağladığımız teknik alt yapı desteğimiz gelişmeler devam edecek. Bu gelişmiş donanım, sunulan sağlık hizmetlerinde kaliteyi arttırdığı gibi ihtisas öğrenimi gören asistanların eğitiminde de en güncel teknolojik cihazlarla uluslararası standartlara sahip bir ortam sağlıyor.Hastanemiz böylece en güncel tetkik ve tedavi sistemleri ile bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor. Bu çalışmada katkılarından dolayı Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Hilal AYOĞLU ve ekibi ile BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Varım Numanoğlu’nun şahsında tüm Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanlarına teşekkür ediyorum.”