TUZ VE ŞEKER KULLANIMINA DÜZENLEME GETİRİLDİ

 

       

Sağlık Bakanlığının tuz ve şeker kullanımı ile ilgili olarak göndermiş olduğu genelge doğrultusunda Kamu Kurum ve Kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımı ile ilgili olarak düzenleme getirdi.

Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya şöyle dedi. ““Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur.

Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme sorunudur. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının %5'ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir.

Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıklarının oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı bir yaklaşım ile toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için 29 Eylül 2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak da yayımlanan "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" ve "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı"  yürütülmektedir.

Bu çerçevede ;

1. Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması,

2. Yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr'lık kağıt poşetlerde halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması

            Ayrıca toplumda konu ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılarak özel sektörün de gönüllük esası ile bu çalışmalara katılımının sağlanmasını arzu etmekteyiz.

            Biz, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu uygulamayı yürürlüğe koymuş bulunmaktayız. Koruyucu sağlık hizmetleri sunan kurum olarak Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü, eğitimlerine ve farkındalık çalışmalarına devam edecektir “