Bülent Ecevit Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Hayri Uğurbaş ve Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tomurcuk Harbigil Sever’in ortaklaşa yürüttükleri göz cerrahisi çalışması büyük ilgi gördü.

 “Dakriyosistorinostomi Tekniklerinin Karşılaştırılması: Metaanaliz Çalışması” temalı çalışmanın birinci ayağını 10-12 Eylül 2015 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenen 34. Avrupa Oküloplastik ve Rekonstrüktüf Cerrahi (ESOPRS) kongresinde, ikinci ve son ayağını ise 4-8 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Türk Oftalmoloji Derneği 49. Ulusal Kongresi’nde büyük ilgi gördü.

EN KAPSAMLI ÇALIŞMA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisine yönelik yapılan cerrahi çeşitlerinin karşılaştırıldığı araştırmada uluslararası kategoride 3,372 adet çalışma ve bu çalışmalara ait toplam 9,036 hastanın ameliyat öncesi durumları ve ameliyat sonrası başarı oranları metaanaliz adı verilen ileri düzey istatistiksel model analizi ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada Dakriyosistorinostomi cerrahi teknikleri, tek ya da çift flep anastomozu ile Silikon tüp entübasyonu kullanımının karşılaştırılarak başarı oranlarının incelendiği öğrenilmiştir.

DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

Yapılan çalışma sonrasında; Dr. Uğurbaş ve Dr. Harbigil Sever, Eksternal DSR cerrahisinin gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisinde altın standart olduğunu ve silikon tüp kullanımı ve tek ya da çift flep kullanımının ameliyatın başarısını etkilemediği ancak hasta için rahatlık hissi oluşturan etkenler olduğunu ifade ettiler. Barış DOĞAN