Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Diyabetik Ayak Bakımı ve Diyabetik Yara Tedavisi İçin Önemli Bir Adım Attı: BEÜ Obezite Ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Bünyesinde Ayak Bakımı ve Diyabetik Yara Tedavisi İçin Podoloji Birimi Oluşturuyor.

 

Dünyada giderek artan şeker hastalığının morbidite, mortalite ve maliyeti çok yüksek ancak önlenebilir komplikasyonlarından bir tanesi diyabetik ayaktır. BEÜ basın bürosundan verilen bilgilere göre Riskli hastaların belirlenmesi ve yara oluşumunun önlenmesi için Ülkemizde donanımlı ve yeterli sayıda merkez bulunmamaktadır.BEÜ, bünyesinde Türkiye’nin Kamuya bağlı ilk Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduktan sonra faaliyet alanlarınıhızla genişletmeye devam ediyor ve yatırımlarını buna göre planlıyor. Merkez bünyesinde ayak bakımı, diyabetik yara bakım ve tedavisi için gerekli altyapının oluşturulması için önemli bir miktarda kaynak ayrıldı ve tam donanımlı Podoloji Birimi oluşturmak için çalışmalara hız verildi. Bu bağlamda en donanımlı Podoloji Birimi bünyesinde bulunan Kocaeli Üniversitesi’ne Merkez yöneticileri ziyaret gerçekleştirdiler.

Ziyarete Merkez Müdürü Prof.Dr. Taner BAYRAKTAROĞLU, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Selçuk KESER ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ercan ŞAHİN katıldı. Ziyarette Kocaeli Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastane Başhekimi Prof.Dr. Zafer CANTÜRK, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Berrin ÇETİNARSLAN, Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Zeynep CANTÜRK, Prof.Dr. İlhan TARKUN, Diyabetik Ayak ve Podoloji Polikliniğinden Yrd.Doç.Dr. Ayfer PEKER ve ilgili birimin çalışanları gerekli bilgilendirmelerde bulundular.Podoloji ve diyabet polikliniği için oluşturulan fiziki alanlar, cihazlar, poliklinikteki ayak bakım ve tedavi uygulamaları ile ilgili detaylı inceleme ve yerinde gözlemde bulunuldu.Uygulamaları,  hasta değerlendirmesi ve müdahaleleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

Ziyaret sonrası BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut ÖZER başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda hastalara yönelik ayak tabanı basınç noktalarının tespiti, yürüme analizi, ayak tabanı yapımı, ayakta yara oluşmasını engelleyici işlemler ve tedavi ile takipleri için alt yapı projesi kapsamında bir ünite oluşturulması kararlaştırıldı. Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Selçuk KESER başkanlığında yürütülecek proje ile Zonguldak’a ve Batı Karadeniz Bölgesine önemli bir hizmet daha kazandırılmış olacak.

Merkez Müdürü Prof.Dr. Taner BAYRAKTAROĞLU yaptığı açıklamada “Merkezimizde gerçekleştirilecek bu proje ile podoloji açısından önemli bir ihtiyaç giderilecektir. Ülkemizde ve bölgemizde özellikle diyabetik ayak bakım ve tedavileri ile ayak sağlığı açısından riskli bireylerin takip ve tedavileri sağlanacaktır. Ayrıca  Tıp Fakültesi öğrencileri, Tıpta Uzmanlık Eğitimi alan araştırma görevlileri, akademisyenler açısından önemli bir uygulama ve araştırma alanı teşekkül edecektir. Ülkemize, Bölgemize ve Üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Hem merkezin hem de söz konusu projenin hayata geçirilmesinde büyük emek veren ve bizleri sürekli destekleyen Rektörümüz Prof.Dr.MahmutÖZER’eteşekkür ediyorum” dedi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rektör Prof. Dr.Mahmut ÖZER şunları söyledi: “Üniversitemiz Batı Karadeniz Bölgesinin en donanımlı ve güçlü sağlık hizmeti sunucularından birisidir. Bu gücünü ve kapasitesini artırmak için önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu bağlamda özellikle ulusal ve uluslararası öncelikler doğrulturunda bir yatırım projesi ile kamuya bağlı ilk Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk ve ayrı bir binayı hızla tamamlayarak hizmete aldık. Sağlık hizmetini sunması için Sağlık Bakanlığımızdan izin ile ilgili süreçlerde son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Merkez bünyesinde ülkemiz için önemli bir boşluğu dolduracak ve ihtiyacı karşılayacak ayak bakım ve diyabetik yara tedavisi birimi için gerekli çalışmalar yapıldı. Alt yapı projesi ile gerekli donanım tamamlanıp hayata geçirilecektir.  Ayrıca Ahmet Erdoğan Meslek Yüksekokulunda Podolojiönlisans programının ve yine Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Podoloji yüksek lisans ve doktora programlarının açılmayla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Söz konusu programları açarak merkez bünyesindeki Podoloji Birimine akademik destek de sağlamış olacağız. Böylece Podoloji Birimi Türkiye’deki en güçlü birimlerden birisi olacak ve Zonguldak ve ülkemize önemli hizmetler sunacaktır. Süreçlerde büyük emek veren ve fedakârca çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, Zonguldak’a, Batı Karadeniz Bölgesine ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”