“Damlacık Enfeksiyonu”na Dikkat!

Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Kemal Yurtbay corona virüs maskelerinin kullanımı hakkında kamuoyunu aydınlattı.

Korona virüs konusunda uzmanı olan olmayan herkesin felaket tellağı yaptığını belirten Yurtbay, “Sadece soluk alıp vermekle damlacık enfeksiyonu oluşturmaz. Usulüne uygun maske takıyorlarsa  sosyal mesafenin de kısalacağı tabiidir” dedi.

Kemal Yurtbay bu konuda şöyle dedi:

“Aylardır tv ekranlarında konunun uzmanı olan, olmayan herkes korona konusunda felaket tellallığı yapmakta adeta birbirleriyle yarış halinde. Ama hiçbirinin ağzından, maskenin nasıl kullanılması gerektiğine ve virüsün ortama nasıl yayıldığına dair doyurucu bir açıklama duymadım.
Daha önceki yazımda maske konusuna değinmiştim. Bugün de "damlacık enfeksiyonu" konusunda naçizane bilgilerimi ve önerilerimi kamuoyuyla paylaşma gereği duydum.
Damlacık enfeksiyonu, enfekte kişilerin öksürürken, aksırırken ve yüksek sesle konuşurken bilhassa ağız sekresyonlarının havaya yayılması sonucunda oluşur. Yani enfekte bir kişi, bunlar olmadan, sadece soluk alıp vermekle damlacık enfeksiyonu oluşturmaz. Sosyal mesafe koşulu da, maskesiz enfekte veya şüpheli kişilerle karşılıklı diyalog halinde olanlar için geçerlidir. Bu şahıslar usulüne uygun maske takıyorlarsa, sosyal mesafenin de kısalacağı tabiidir. Bulaşma yönünden damlacık enfeksiyonunun yanında en önemli konunun el hijyeni olduğu artık herkesin malumudur. Bilhassa kapalı ortamlarda her türlü yüzey(Bilhassa kapı kolları, kapı zilleri, asansör düğmeleri, bankamatik tuşları vs) enfekte kişilerin ağız ve burun sekresyonlarıyla bulaşmış olabilir. El yıkama olanağı bulunmayan ortamlarda böyle yüzeylerle temas ederken peçete kağıdı kullanılması, kullandıktan sonra da hemen çöp kutusuna atılması uygundur.”

(Haber: Sermet AKSU)