Yalnız değilsiniz projesi devam ediyor 

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, dün bir basın açıklaması yaparak, Sağlık Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu Diyaliz Hastalarımıza yönelik (Yalnız Değilsiniz) projesi Zonguldak İl ve İlçelerinde devam ettiğini söyledi.

Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Sağlık müdürlüğümüzün başlatmış olduğu Diyaliz Hastalarımıza yönelik (Yalnız Değilsiniz) projesi Zonguldak İl ve İlçelerinde devam ediyor. Tabiî ki kolay değil 625 kişi Hemodiyaliz tedavisi bunun yanında 50’liye yakında periton diyaliz hastası var, hastalar tarafından olumlu karşılanan bu proje inşallah hemodiyaliz tedavisi sırasında hastalarımızın yaşadıkları sıkıntı, eksiklik ve yanlışlıkların giderilmesine de yardımcı olur.

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği olarak, Zonguldak Belediye Kültür Merkezinde 2007 den buyana faaliyet göstermekteyiz. Haftanın belirli günlerinde ya biz hastalarımızı ya da Hastalarımız bizleri ziyaret ederler, bir araya gelir istişare ederiz. Diyaliz Haslığı kronik hastalıkların içerisinde sıkıntılı, bir o kadar da eziyetli bir hastalıktır. Yoğun tedavi süreci yaşamaktadırlar, sosyal yaşantıları yok denecek kadar azdır. Çaresi sadece nakil olan bu hastalık karşısında çaresiz bir şekilde beklemektedirler” 

“ORGAN BAŞINDA ZONGULDAK 21. SIRADA” 

“Organ Bağışında ise Zonguldak İlimizde Sağlık Bakanlığı Organ Bağışı sıralamasında 1303 organ bağışı ile 21 sıradayız. Avrupa da kadavradan nakil %80 canlıdan %20 dir. Türkiye de tam tersi kadavradan %20 canlıdan %80 seviyelerindedir, buda gösteriyor ki Organ Bağışı sayımız çok düşüktür. Sağlık Bakanlığımız, Diyanet İşleri, İl Sağlık Müdürlüklerimiz, Medya ve Sivil toplum örgütleri olarak bir araya gelip Halkımızı organ bağış’ lamaya teşvik etmeliyiz. Genel bir bilgi verdik den sonra gelelim Zonguldak İl ve İlçelerimizdeki Diyaliz Hastalarımızın sıkıntılarına, Derneğimize gelip sıkıntılarını bize ileten hastalarımız, İl Sağlık Müdürlüğünün(Yalnız Değilsiniz) projesi kapsamında geren ekipler ede gerekeni söylediklerini bizlere iletiyorlar. Bugün onlar yarın bizlerde alabiliriz, yetkililerimizden eksiklerin giderilmesinde hassas davranmalarını, denetlemelerin rutin değil de sık ve eksiklerin giderilmesi yönünde olmasını diliyoruz” dedi. Barış DOĞAN