ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap Çoban, ZBEÜ Hastanesi'nde ‘yeni normalleşme’ dönemine geçtiklerini açıkladı.

Türkiye’de koronavirüs salgınının başlamasıyla Kovid poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımları oluşturarak salgın ile mücadeleye başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Şenay Özdolap Çoban, bu süreçte başta acil vakalar ve kanser hastaları dahil olmak üzere diğer sağlık hizmetlerini de yürüttüklerini belirtti.  

Prof. Dr. Şenay Özdolap açıklamasında şunları söyledi: “Ülkemiz genelinde ‘Yeni Normalleşme’ sürecine girilmesiyle birlikte, Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Merkezimiz de yeni normalleşme süreci için hazırlığını tamamladı. Merkezimizde bu hazırlıklar Sağlık Bakanlığı’nın 1 Haziran 2020 tarihinde yayınladığı ‘COVİD-19  Pandemisinde Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi’ne uygun olarak gerçekleştirildi. Hasta sayısını azaltarak, sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uyarak yeni bir döneme başlıyoruz. Koronavirüs dönemi boyunca Sağlık Bakanlığı’nın önerisiyle ertelenebilecek durumda olan hemen her şeyi erteledik. Bununla birlikte, hastanemize müracaat eden ve tedavi olmak isteyen herkesin tedavisini de yaptık. Salgın sürecindeki 2,5 aylık pandemi tecrübemiz ile bundan sonra olabilecek bu tip bir salgında eskisinden çok daha hızlı bir şekilde yeniden organize olup çok rahatlıkla hizmet verebiliriz.”

 

Hastaların hastaneye gelmeden önce mutlaka randevu alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şenay Özdolap, yeni normalleşme dönemi için hasta ve hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken önlemleri içeren bir kılavuz hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

 

İŞTE O NORMALLEŞME KLAVUZU

 

1.      Polikliniklerde SADECE “günlük randevu sistemi” ile hasta kabul edilecektir.

2.      Polikliniğe başvuracak hastalar hastaneye gelmeden önce, on-line ve/veya telefon ile randevu sistemininden randevu almalıdır. Bu randevu sistemlerini kullanamayan hastalar için belli sayıda kontenjan ayrılacaktır.

3.      Hastalar MUTLAKA kendilerine verilen randevu saatleri içinde polikliniğe başvurmaya özen göstermelidir.

4.      Hastane içi sosyal ve ortak kullanım alanlarında tüm personel, hasta ve hasta yakınları maske kullanmalıdır.

5.      İkili temasın yoğun olduğu her türlü ortamda yeterli sosyal mesafeye (en az 1,5 metre), sosyal mesafeyi korumaya yönelik düzenlemelere (işaretlemeler- yönlendirmeler) ve tedbirlere özen gösterilmelidir.

6.      Poliklinik muayenesine gelen hastaların yakınları öncelikle hastane dışında oluşturulan bekleme alanlarında beklemelidir. Hastanın tek başına muayene olmaya engel durumu söz konusu ise refakatçi eşlik edebilir.

7.      Hastane içinde kalma süresi en aza indirgenmeli ve işi biten personel, hasta ve hasta yakınları en kısa sürede hastaneden ayrılmalıdır.

8.      Zorunlu olmadıkça yatan hastalar için refakatçı alınmayacak; zorunlu durumlarda kısıtlı olarak kabul edilecektir.

9.      Yatan hasta ziyaretlerine izin verilmeyecektir.

(Haber Merkezi)