Diş Hastaları Telekonferans Yöntemiyle Evlerinde Tedavi Ediliyor...

 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında, Tele-Ortodonti uygulamasıyla aktif tedavi gören hastaların kontrolleri, uzman hekimlerimiz tarafından telekonferans sistemi sayesinde, görüntülü bağlanılan evlerde yapılıyor.

Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurhat Özkalaycı ve Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çiçek koordinatörlüğünde, Anabilim Dalı öğretim elemanı kadrosunun özverili çalışması sonucunda geliştirilen bu sistem sayesinde,  aktif ortodontik tedavisi devam eden, 4-6 haftalık periyotlarla kontrole gelmesi gereken ve çoğunluğu 18 yaş altı olan hastaların tedavi süreçlerinin aksatılmaması amaçlanıyor. Covid-19 pandemisi sebebiyle Mayıs ayı boyunca devam edecek olan telekonferans sistemiyle şu ana kadar 1821 adet sesli telefon görüşmesi ve 801 adet telekonferans yoluyla görüntülü muayene yapılmıştır. Sesli ve görüntülü kontrollerde tedavinin genel gidişatının yanında ortodontik mini vidalardaki mobilite kontrolü, dokularda travma kontrolü, ortodontik braket ve tellerin kontrolü, ağızdaki apareylerin stabilite kontrolü gibi Tele-Ortodonti prosedürlerine de tedavi boyunca uyum sağlanmıştır.  Bu kapsamda, salgınla mücadelede sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 20 yaş altı genç ve çocukların, hastaneye gelmelerine gerek kalmadan hem acil olmayan tedavileri yürütülüyor, hem de ülkemizde devam eden salgınla mücadeleye de destek verilmiş olunuyor.

Telekonferans sistemine ilişkin açıklamada bulunan Doç. Dr. Özkalaycı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin, tek ortodonti kliniğine sahip olması dolayısıyla, Bartın ve Karabük ve ilimizden çok sayıda hastanın tedavisinin yapıldığını söyleyerek, pandemi süresince  acil ve cerrahi müdahele gerektirmeyen, rutin kontrolleri olan hastaların hastaneye gelmelerine gerek kalmadan  görüntülü muayenelerinin yapıldığının altını çizdi.

Ortodontik tedavide,  ülkemizdeki ilk uygulamalardan biri olan telekonferans muayene sisteminde, ilimiz ve Bölge genelinin yanı sıra Balıkesir, Bursa, Hatay,  İstanbul, İzmir, Kocaeli,  Ordu Sakarya ve Tekirdağ illerinden de hastalara hizmet verilmektedir.

Yüksek Öğretim Kurulu ile Sağlık Bakanlığının önerilerine uygun ve temelde hasta yararını gözetmesinin yanında tüm sağlık uygulamalarının temel prensibi olan ‘’Önce Zarar Verme’’ prensibine bağlı kalınarak gerçekleştirilen Tele-Ortodonti uygulamasından dolayı Öğretim Üyelerimiz Doç. Dr. Nurhat Özkalaycı ve Dr. Orhan Çiçek ile tüm Ortodonti Anabilim Dalı öğretim elemanlarına teşekkür edildi. (Haber merkezi)