İlkokul çocuklarına korku aşılayan, anlayamayacakları kavramlarla dolu olan kitapların "tek din, tek mezhep" anlayışını dayattığı Eğitim sen tarafından iddia edildi.

Eğitim Sen Zonguldak Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Zonguldak’ta ilkokul öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığının da izniyle karne hediyesi olarak Diyanet İşleri Başkanlığının yaz Kur’an kursları kitapları dağıtıldı. Kitabın ön sözünde yer alan “Sana ölüm gelinceye kadar ibadet et” sözlerinin ilköğretim yaşındaki çocukların psikolojisini nasıl etkileyeceği tartışmaya yol açtı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 3’lü set olarak dağıtılan kitabın arka sayfasındaki açıklamada ise, “Dinimizi Öğreniyoruz: Yaz Kur’an Kursları Öğrenci Kitabı adlı bu kitap, sizin yaz yolculuğunuzun rahat ve zevkli geçmesi için sade bir dilde ve eğlendirici etkinliklerle hazırlandı” açıklaması bulunuyor. Ancak kitapta yer alan birçok kavram çocukların psikolojisi ve gelişimine olumsuz etki yaratacak türden.

KORKUTARAK EĞİTİM

Kitapta birden fazla yerde “cehennem ateşinde yanma” söylemi işleniyor. Birçok uzman ve rehberlik hocası bu tür kavramların ilkokul çocukları tarafından kavranamadığını, çocuklarda korkuya yol açtığını defalarca dile getirirken, böyle bir kitabın ilkokullarda dağıtılması endişe verici olarak yorumluyor.

"ÇOCUK 12 YAŞINDAN ÖNCE KAVRAYAMAZ"

Soyut kavramların çocuklara 12 yaş öncesi dönemde, somut kavramlar oturduktan sonra verilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor ve bu dönemden önce soyut kavramların verilmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Çocuk için anlaşılması zor kavramların bulunduğu bir kitabın çocuk için iddia edildiği gibi “sade bir dil içerdiğini” düşünmek çok mümkün olmuyor.

EĞİTİM SEN: “PEDAGOJİDEN YOKSUN YAKLAŞIMLARLA ÇOCUKLARA ZARAR VERİLİYOR”

Böyle bir uygulamanın pedagojik açıdan son derece sakıncalı olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Cennet, cehennem korkusu, ateşte yanma gibi birçok değerlendirmeler yapılıyor. İnancın anlatılması bir biçimiyle korkutularak yapılıyor” dedi.  Karaca,  AKP’nin eğitime ilişkin kafasındaki siyasal planı 4+4+4 uygulamasıyla birlikte adım adım hayata geçirmeye başladığını belirtti.