ŞİMDİ KIŞ SPORLARI ZAMANI

 

İnsanoğlunun kimi zaman hayatı çekilmez kılan kar ve buzun üzerinde keyifli zaman geçirebileceğini keşfetmesi ile ortaya çıkan kış sporları, bugün milyonlarca sporcuyu heyecan ve adrenalin ile buluşturuyor.

Kış sporları, en temel hali ile kış aylarında karlı ve buzlu zemin üzerinde gerçekleştirilen sportif aktiviteler olarak tanımlanabilir. Özel tasarım kış spor malzemeleri kullanılarak suni kar ve buz üzerinde kış harici zamanlarda da gerçekleştirilebilen bu sporların bir kısmı Olimpiyat oyunlarına girecek kadar önem kazanmıştır. Bireysel ve takım halinde yapılabilen kış sporlarının bir bölümü yediden yetmişe tüm sporseverler için uygunken bir kısmı da ekstrem özellik gösterir.

Bireysel Olarak Yapılabilecek Kış Sporları

Kayak

Kış sporu denilince ilk akla gelenlerden bir tanesi kayaktır. Büyük küçük pek çok sporseverin tutkunu olduğu bu spor farklı kategoriler altında rağbet görür. Serbest stil kayak, Alp disiplini, Kuzey Kombine, kayakla atlama gibi farklı branşlar kayma tutkunlarını cezbeder.

Snowboard

İleri seviyedeki profesyoneller için extreme kış sporları arasında yer alan snowboard, karla tanışmak için iyi bir seçenektir. Özel olarak üretilen board yardımı ile özgürce kaymanın zevkini yaşatan spor yediden yetmişe tüm sporcular için uygundur.

Kızak

Kızak, farklı stillerde kayma imkanı sunan keyifli bir kış sporudur. Dar bir kabinde özel yapım pistten kayma türünden köpeklerin çektiği özel arabalarla yapılan yarışlara kadar çeşitlilik arz eder.

Buz Pateni

Buz üzerinde tek ve çift olarak kayarken uçma hissi veren kış sporlarındandır. Göze estetik görünüm sunan artistik buz pateni, buz dansı ya da yüksek hızlara varılabilen sürat pateni tercih edilebilecek aktiviteler arasındadır.

Takım halinde Yapılabilecek Kış Sporları

Buz Hokeyi

Özel kıyafetlere sahip sporcuların disk şeklinde tasarlanan maç topunu ellerindeki hokey sopaları yardımı ile karşı kaleye sokma mücadelesidir. Suni buz üzerinde de oynanabilen bu spor dünya çapında yoğun ilgi görür.

Skeleton

Aşağı doğru eğimli buzlu zeminde özel olarak tasarlanan kızaklarla yapılan spordur.

Körling

Granitten yapılan özel taşı belli bir mesafeden kaydırarak parkurun diğer ucunda bulunan hedefin ortasında durdurmaya dayalı bir spordur. Kırmızı noktaya en yakın atışı sağlayan takım maçı kazanır.

Bobsled

Buzdan bir kanalın içinde kızak şeklinde tasarlanmış dar bir kabinin içinde kayarak oynanır.

Bandy

11’er oyuncu iki takım ve 45’er dakikalık iki yarı halinde oynanması nedeniyle futbol ile benzerlik gösterir. Buz hokeyinden farklı olarak maçta küçük bir top kullanılır.