Bir sinek, (af edersiniz) eşek sidiğinin üzerinde gezinen saman çöpünün üstüne kondu.

Sonra bir gemi kaptanı gibi başını yukarı doğru kaldırdı.

Halbuki sinek bir saman çöpünün üzerindedir, saman çöpü ise bir eşek sidiğinin üstünde yüzmektedir. Sidik birikintisini okyanus, saman çöpünü gemi zanneden ahmak, kendini kaptan gibi görmeye başlar. Bu da yetmez, bir de kafasını gururla yukarı doğru dikip pis hâlini âleme ilân eder.

Bu başkaldırışta aslında ne kadar ahmak olduğunun ne kadar rezil bir durumda bulunduğunun ilanı vardır.

***

Aslında gözle görülmeyecek kadar küçücük bir bakteriyle bile baş edemeyen insanoğlunun kibirlenmesi, “ahmak” ifadesiyle yerini buluyor.

Ve tarih, Mevlânâ Hazretlerinin sinek hikâyesindeki kibirlerinin kurbanı olanlarla doludur.

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Basın yayında, iş dünyasında, akademide, siyasette veya ticarette söylem ve tavırlarıyla, “Her şey benim. Ben vazgeçilmezim” diyenlere bakın hele…

Bizim konumuz, tabi ki Zonguldak.

Hikayeyi okuyunca Zonguldak’ta sinek kibirlilerden çokça olduğunu düşündüm.

Kendilerini vazgeçilmez sananlar, insanlara tepeden bakanlar ve hep bana hep bana diyen egoist kişilikler…

İşte bunlar şehrin birlik ve beraberliğini engelliyor. Yetmiyor iş aş için geldikleri bu memleketin insanlarını küçümsüyorlar. Yani bölgecilik yaparak Zonguldaklılık bilincinin önüne set çekiyorlar.

Bu da siyasette, ticarette ve sporda kendini gösteriyor. Bir türlü zengin işadamları Zonguldakspor için kılını kıpırdatmıyor. Çünkü verecekleri maddi desteğin başka yerlere kayacağını düşünüyorlar. Bence yanlış yapıyorlar. Bu nedenle de bu takım hep belli yerlerde, belli seviyede öylece kalıyor.

Umarım bir ruh gelir, bir atmosfer oluşur da şehrin takımı kabuğunu kırar.

***

Kentimizdeki eksikliklerin giderilmesi ve projelerin hayata geçirilmesi konusundaki gelişmeleri bir kenara bırakalım. Z
onguldak Kömürspor’un içinde bulunduğu duruma bakalım.

Zonguldak’ın şehir takımı üst lige çıkarsa kentimiz de çıkar. Ya da denklemi tersten kuralım, şehir gelişirse, o kentin takımı da seviye atlar.

Bütün imkansızlığa rağmen 2. Ligde demirleyen Zonguldak Kömürspor, eğer iş adamları önemli destekler verirse 1. Lige çıkabilir. Bakıyorum, Eren Enerji eğitime deste vermiş. O bölgede amatör kulüplere de destek veriyormuş. Buna destek denmez ama…

Peki Zonguldak Kömürspor’a neden destek yok?

Neden diğer büyük firmaların sesi çıkmıyor?

Sadece Gazipaşa’da 100 TL’lik kombine kart destekleriyle bu takımı ayakta tutamayız. Diğer illerdeki gibi daha etkili ve verimli bir sponsorluk atılımları yapılmalı mesela. İş dünyası da sermaye noktasında, bu şehirden kazandığının hakkını vermeli. Şehrin mülki amiri de kulüp işleyişi ve gelirlerinin şeffaflığını mercek altına almalı…

Takım bir ivme yakaladığında bir üst lige çıkması an meselesidir.

Haydi bakalım; yeni bir sezon, yeni bir heyecan ve yeni bir umut demektir…

Sağlıcakla kalın…