Zonguldak'ın sosyo-ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmak amacıyla AKP Genel Merkezi Ekonomi işler Başkanlığı tarafından 81 İl genelinde düzenlenen "Kent Ekonomileri Forumu" Cumartesi günü iş adamları ve belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, bu tür çalıştayların daha fazla yapılması taraftarı olduğunu belirterek “Çıkacak fikirler sonuç bildirgesinde elbetti ki alternatif istihdam alanlarımızın, sahalarımızın ortaya koyulması adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelişen ekonomiye bağlı olarak da şehrimize katkı sağlaması, ekonomi gelişiminin içinde yer almasında bu toplantının önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 30’un üzerinde davetlinin katıldığı programda; 7 kişilik Danışma Grubu'nun bulunduğu gruplara 5’er tane soru soruldu. Her gruptan çıkacak olan 3 öneri daha sonra tekrar konuklara sorulacak ve ortaya çıkacak olan 5 öneri de gerekli merciler tarafından incelenerek en kısa sürede cevap verilecek. Foruma; AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, belediye meclis üyeleri,sivil toplum örgütü temsilcileri,iş adamları ile çok sayıda davetli katıldı.

Kent Ekonomileri Forumunda açılış konuşmasını yapan AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, şehrin sosyo-ekonomik yapısı hakkında düşüncelerini paylaşmak için bir araya geldiklerini ifade ederek şöyle konuştu;

UÇAR; “GELİŞEN VE DEĞİŞEN DÜNYADA SİZ YERİNİZİ ALABİLMENİZ İÇİN BU ÇALIŞTAYLARI YAPMANIZ GEREKİYOR”

“Ekonomik İşler Başkanlığımızın organize etmiş olduğu 81 ilimizde kent ekonomileri altında başlatmış olduğu bu çalıştayı Zonguldak’ta siz değerli katılımcılarımızla gerçekleştireceğiz. Bu çalıştayla ilgili bilgiler alacağız. Burada daha ziyade daha önce Kent Konseylerinin yapmış olduğu çalışmanın dışında farklı bir çalışma yapılıyor. Bu şehrin sosyo ekonomik yapısı ile ilgili özellikle saha da çalışan, uygulayan iş adamlarımızın, müteşebbislerimizin bir araya gelerek şehrimizin ekonomik gelişmeleriyle ilgili bir takım düşüncelerini paylaşmak değerlendirmek ve bu toplantının neticesinde sonuç bildirisi olarak şehrimizin önde gelebilecek ekonomik yapısını ortaya koyabilmekti. Bu gün ilkini yapıyoruz, önümüzde ki günlerde bir toplantı daha yapacağız. Biz bu toplantıyı yaptık, çıkan kararların akibetinin ne olacağını düşünmeye gerek yok, bunun takipçisi olacağız. 10 yıllık dönem içerisinde ülkemizde gelişen ekonomik yapının ya da sosyal politikaların değişmesi sonucunda ortaya çıkan sonuç da bölgenin iş adamlarının, yatırımcılarının, müteşebbislerinin fiili olarak bu işin içinde olması gerektiğine inandık. Bunların bir araya gelerek her hangi bir ayrım gözetmeksizin bu çalışmanın içerisinde olması gerektiği düşüncesiyle bu toplantıları organize etmeye karar verdik. Gelişen ve değişen dünyada siz yerinizi alabilmeniz için bölge olarak da olsa mutlaka bir takım çalıştayları yapmanız gerekiyor. Bu Ar-Ge çalışmasıyla olabilir, bu ve buna benzer çalışmalarda olabilir. Bölgemizin enerji sektöründe öne çıkması, sadece enerjiye bağımlı bir şehir haline gelmemesi, aslında bölgemizde çok daha farklı turizm ya da diğer iş kollarında öne çıkabilecek istihdam alanlarımızı burada değerlendirmek ve ortaya çıkartabilmek adına bu toplantıyı önemli buluyoruz. Çıkacak fikirler sonuç bildirgesinde elbetti ki alternatif istihdam alanlarımızın, sahalarımızın ortaya koyulması adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelişen ekonomiye bağlı olarak da şehrimize katkı sağlaması, ekonomi gelişiminin içinde yer almasında bu toplantının önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

 AKDEMİR:”ÇALIŞTAY KENDİ İÇERİSİNDE GELİŞMESİNİ MUTLAKA SAĞLAR”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise “Bu toplantıyı hazırlayan arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz. Her panel, konferans, çalıştay gerçekten mutlaka ve mutlaka bir konunun kendi içerisinde gelişmesini mutlaka sağlar. Bu anlamda bu gün ki yapacağımız toplantıda Zonguldak adına önemli olduğunu düşünüyorum. Burada alınacak kararların tamamı olmasa bile mutlaka 1 veya 2 tanesi mutlaka hayata geçirilir diye düşünüyorum. Toplantı çok önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

 

Programın modülatörlüğünü yapan Mardin Artuklu üniversitesinden Doç Dr. Hakan Samur da kent ekonomileri forumun önemine şöyle değindi: “Ekonomik Forum şehrin problem ve potansiyellerini rapor haline getirip ilgili bakanlıklara sunacak. Bu şehrin kalkınması için ortak akıla ihtiyacı var. Foruma üniversiteler, iş adamları, dernekler, ticaret odası, ticaret borsası ve sivil toplum örgüt temsilcileri katılacak. Forum için bütün halkımızdan destek istiyoruz.” Toplantı konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

(Öznur GÜNEŞ)