Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nin çevreye yaydığı kötü koku ve bazı mahallelerdeki kanalizasyon sorunlarının hala devam ettiği yönündeki eleştirileri yanıtladı.

Tesisin biyolojik tesis olduğu için kokunun rüzgarla birlikte yayılabileceğini ileri süren Akdemir “Kokunun bayıltacak şekilde, rahatsız ediyor şeklinde bir bilgisi gelmedi. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir arıtma tesisi yok. Mutlaka ve mutlaka bir koku yayarmış. Arıtmanın suyu denize sıfır deşarj ediliyor. İçilir demiyorum ama içilebilir düzeyde arıtma yapılıyor” şeklinde konuştu.

Akdemir ayrıca tesis projesinin başlangıcında kendisinin olduğu takdirde deniz kenarına değil, başka bir yere yaptırabileceğini ileri sürdü.

“DAHA ÇOK GÜNEŞLİ HAVALARDA HİSSEDİLİYORMUŞ!”

“Koku her zaman her an yapmıyor. Bir defa bunu bilmemiz lazım, Kanalizasyon Arıtma Tesisi biyolojik bir arıtma tesisi, bu tesis yapılırken üstü açık, kokuyu önleyici bir tedbir alınmadan yapılan bir tesistir. Ancak bununla ilgili çalışmalarımız olacak. Ama orada her an, her saat, her gün koku olmuyor. Bizim orada 24 saat çalışanlarımız var. Onlardan devamlı bilgileri alıyoruz. Onlardan asla kokunun bayıltacak şekilde, rahatsız ediyor şeklinde bir bilgi gelmedi. Ben bunu sadece birkaç kişiden duydum. Onları da adlandıramayacağım. Neden bu şekilde söyleniyor, afaki böyle büyük bir koku yok. Hiç koku olmaması mümkün değil, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir arıtma tesisi yok. Mutlaka ve mutlaka bir koku yayarmış. Bunun dozajı önemlidir. Bu da rüzgarla ilgilidir. Bizim tesisimiz deniz kenarında, kaldı ki biz akşamları karadan denize esen bir rüzgar var. Genelde koku akşam üzeri denize gider. Gündüzleri herhalde lodostan etkileniyor. Onun için birazcık koku verebiliyor. O da çok güneşli havalarda hissediliyormuş. Açılışında hepimiz oradaydık, oturduk, hiçbir koku duydunuz mu?”

Arıtma Tesisinin deniz kenarına yapılmasının yanlış olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Akdemir, şöyle konuştu;

“BEN OLSAYDIM TESİSİ DENİZ KENARINA YAPTIRTMAZDIM!”

“Bu tesisin başlangıç sürecinde ben olsaydım daha farklı şeyler olabilirdi. Başka bir yer arayabilirdim. Gerçi sahile yapılmasında bir sıkıntı yok. Arıtma tesisimiz modern bir tesis, denize suyu sıfır deşarj ediyor. İçilir demiyorum ama içilebilir düzeyde arıtma yapılıyor, sıkıntı yok. Rüzgardan kaynaklanan kokuyla ilgili şikayetler aldım, onun dışında bir şikayet almadım. Çevre mühendisi arkadaşlarla tekrar enine boyuna tartışacağız. Koku az da olsa beni de rahatsız eder. Ben de vatandaşım, ben de halktan birisiyim, ben de orada oturuyorum. Bunun bir araştırmasını kimyasal boyutlarda ne gerekiyorsa yapacağız. Bizim yine farklı bir çalışmamız var. Bütün Zonguldak’ı bundan kurtaracağım. Bunun ön çalışmasını yaptık, özellikle mağaralara giden sorunlarımız vardı. Bir dosya hazırladık, vali beye sunduk. İyi bir çalışma oldu. Maliyeti de ortaya çıktı. O sorun da giderilirse Zonguldak daha temiz, daha yaşanabilir bir kent olacak.”

(Öznur GÜNEŞ)