Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) İl Başkanı Hamdi Uçar, mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi ve mahalle sorunlarını dinleyerek notlar aldı. Kahvaltılı yapılan toplantıya AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, AKP Belediye Meclisi Gurubu Başkanı Abdullah Karagüzel ve Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şerafettin Nas da katıldı.

Çınartepe Mahallesi Muhtarı Okan Girgin, mahallerine kurulmak istenen ikinci lavuarla ilgili Uçar’dan yardım isteyerek TTK’ya bir baskı yapıp yapamayacağını sordu. Uçar, orada lavuar inşaasına başından beri karşı olduklarını belirterek “Kurumun burada inatlaşması şehir adına ayıptır. Kurum işin içinden çıkamayınca orayı delelim, burayı delelim böyle bir şey var mı? Biz şehri rahatlatalım, açalım diyoruz, sen oraya lavuar kurmaya kalkıyorsun” diyerek sert tepki gösterdi.

TÜZÜN; “MAHALLE TEMSİLCİNİZ Mİ DAHA DEĞERLİ, MUHTARLAR MI?

19 mahalle muhtarı sırayla mahallesindeki sorunları ve taleplerini anlatarak İl Başkanı Uçar’ı konuşmalarıyla köşeye sıkıştırdılar. Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Bülent Tüzün, mahallelerde muhtarların ön plana çıkarılmadığını ileri sürerek “Mahallelerde kumanya dağıtılıyor. Telefon açıyoruz ve mahalle temsilcinize yönlendiriliyoruz. Mahalle temsilciniz mi daha değerli, muhtarınız mı daha değerli?” şeklinde tepkisini dile getirdi. Uçar ise yardımların dağıtılırken ‘Sakın o muhtar bizden değildir ve onunla irtibat kurmayın’ denmiyor” dedi.

GİRGİN; “LAVUAR YAPILMAMASI İÇİN BİR BASKI OLUŞTURAMAZ MISINIZ?”

Kahvaltıda konuşan Uçar, mahalle muhtarlarıyla zaman zaman bir araya gelerek istişareler yapıldığını öne sürerek ”Mahallerimizin sorunları ve sıkıntıları konusunda çözüm bulmak için çalışacağız” şeklinde konuştu. Çınartepe Mahalle Muhtarı Okan Girgin, mahallesine yapılması düşünülen ikinci lavuarla ilgili bir gelişme olup olmadığını “TTK’dan aldığımız bilgilere göre kesinlikle yapılacağı söyleniyor. İki firmayı uzlaştırıp her iki tarafa lavuar yapmaktansa iki tarafı birleştirilmiyor mu? Siz bununla ilgili bir şey yapamıyor musunuz, bir baskı oluşturamaz mısınız?” şeklinde sordu.

UÇAR; “BİZ ŞEHRİ RAHATLATALIM DİYORUZ, SEN ORAYA LAVUAR YAPMAYA KALKIYORSUN!”

“Lavuar ihalesini alan firmayla dün bir ortamda görüştük. Oraya başından beri lavuar yapılmasına halkın karşı olduğu gibi biz de karşıyız. Kesinlikle orda lavuar burada lavuar işletmecilerin bir takım kişisel kaprisleri yüzünden, çıkarları ve menfaatleri yüzünden bu şehrin bir takım yerlerinin heba edemeyiz. Onun için biz sonuna kadar siz savunacağız. Çevre Bakanı yardımcısıyla bu konuyla ilgili görüştüm. Bunun çevrecilik açısından sıradan bir vatandaşa da sorsanız buraya lavuar yapılmayacağını bilir. Kurumun burada inatlaşması şehir adına ayıptır. Kurum işin içinden çıkamayınca orayı delelim, burayı delelim böyle bir şey var mı? Biz şehri rahatlatalım, açalım diyoruz, sen oraya lavuar yapmaya kalkıyorsun.”

Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Tüzün, mahallelere yapılan yardımları dile getirerek kendilerinden istenilen listelere hiçbir şekilde yardım yapılmadığını ileri sürerek şöyle konuştu;

TÜZÜN; “BAŞKANIM BU TUTUMDAN NE ZAMAN VAZGEÇECEKSİNİZ?”

“Uzun yıllardır ilçe başkanlığı yaptınız ve il başkanı olarak devam ediyorsunuz. Bu zamana kadar mahallelerde, mahalle temsilciniz mi sorumlu yoksa muhatabınız muhtarlar mı? Bu zaman kadar benim mahallemde temsilciniz her zaman ön planda olmuştur. Muhtarlarımızın ön plana çıkartılmadığına şahit oldum. Mahallelerde kumanya dağıtılıyor. Telefon açıyoruz ve mahalle temsilcinize yönlendiriliyoruz. Mahalle temsilciniz mi daha değerli, muhtarınız mı daha değerli? Muhtar mı sorumludur, temsilciniz mi? Ben mi temsilcinizin yanına gideceğim yoksa temsilciniz mi bana gelecek? Fakir fukarayı temsilci mi biliyor, muhtar mı? Parti olarak 3 sefer liste istediniz. 3 sefer liste yaptım verdim ve 3 seferde de listem dağıtılmadı. Geri dönüşümü olmadı. Temsilciniz kimdir onu da bilmiyorum. Görüş olarak ters olabiliriz ama bu normaldir. Temsilcilere itiliyoruz ve her şeyle o muhatap olacak anlayışını gördüm. Bu tutumdan ne zaman vazgeçeceksiniz? En son verdiğim listede son 1 saat içerisinde TC numaraları istendi. Ama son dakika olduğu için listeyi iptal ettik. 1 saat içerisinde ben listedeki insanların TC’lerini nasıl tespit edeceğim. Bu zamana kadar AKP olarak yardımları yapıyorsunuz ama mahallem liste olarak hiçbir zaman geçmemiştir. Özellikle size bildirdiğim hastamla ilgili 2 gün bana müsaade et dediniz ama yardım geri gelmedi. 2-3 sefer de sorduğum halde geri dönülmedi. Ondan sonrada zaten daha aramadım. 14 yıldır da ne bir listemden bir kişiye kumanya verilmiştir nede istenen listemden bir tanesi kabul olmuştur. Biz mahallemizde listemizi çıkartırız. Bugüne kadar AKP olarak yardımları yapıyorsunuz fakat mahallem olara hiçbir liste geçmemiştir. Verdiğimiz listelerden hiçbir Allah’ın kuluna ulaşılmadı. Hiç birinin mi ihtiyacı yoktu. Özellikle de size bildirdiğim, isim olarak verdiğim hastama dahi iki gün bana müsaade etmediniz. Kanser hastama dahil yardım gelmedi. Başkanım gelecek mi, gelmeyecek mi bekledim daha sonra da hiç araştırmadım. Biz listemizi yaparız, teşkilat olarak kendi araştırmasını onlar yaparlar.”

AKP İl Başkanı Uçar ise yapılan yardımların gizli yapıldığını belirterek şöyle konuştu;

UÇAR; “YARDIMLARIN KİME GİTTİĞİNİ BEN BİLE BİLMEM”

“Yardım konusu alanla veren arasında geçen bir ilişkidir. Bizim teşkilat olarak bu ve buna benzer yapmış olduğumuz bir takım faaliyetlerde açıkçası biraz gizlilik esasına dayalı yapmaya çalışıyoruz. Hatta biz gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza ya da teşkilatlarımıza ‘sakın basını yanınızda getirmeyin’ diyoruz. Özel günlerde mesela Ramazan ayı gibi günlerde mahallelerimizde, köylerimizde ihtiyaç sahibi ailelere bir takım yardımlar yapılıyor. Bu noktada mahalle başkanı arkadaşlarımızla irtibat kuruluyor ve liste yapıp verilmesi isteniyor. Bu tip faaliyetler yapılırken yerine ulaşıyor mu ulaşmıyor mu, yoksa gelen yardımları herkes kafasına göre akrabalarına mı dağıtıyor diye genel merkez biraz daha sıkı tutmaya çalışıyor. Ama bunları yaparken de ‘sakın o muhtar bizden değildir ve onunla irtibat kurmayın’ demiyor. Temsilci arkadaşlarımızın bir takım zafiyetleri, eksiklikleri olabilir ama bunda asla ve asla art niyet aramayın. Allah rıza için yapılan yardımların bana niye sormadınız demeyelim. Yardımların kime gittiğini ben bile bilmem.”

AKP Belediye Meclisi Gurup Başkanı Karagüzel  “Bahçelievler’i biz ekonomisi düzgün insanlardan müteşekkil gördüğümüz için Bahçelievler’i biraz es geçiyoruz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

TÜZÜN; “MAHALLEMDEKİ 25 BİN NÜFUSUN HEPSİ ZENGİN DEĞİL Kİ!”

Muhtar Tüzün ise Karagüzel’in bu sözlerine katılamadığını ifade ederek “Ama siz arka bahçeyi görmüyorsunuz. Sadece apartmanları görmeyin, ben bunu hep dile getiriyorum. Bende 25 bin nüfus var. 25 bin nüfusun hepsi zengin değil ki…İkincisi hastanemiz fizik ve psikiyatri hastanesine döndü. Zamanında da karşı çıkmıştık, kadın doğum burası olsun ve ya bu hastane şekillenebilirdi. Merkezi yerdeki bir hastanenin fizik hastanesine dönmesine sağlık bakanı bile karşı çıkmıştı. Kapalı Spor Salonu’nun buraya gelmesi çok yanlış bir olaydı ve yanlış olduğunda hala ısrar ediyoruz. Mahallemiz beton yığınına döndürüldü. Zonguldak’ta en fazla tapusu olan mahalle Bahçelievler’dir. Burada bir deprem olsa kaçacağımız bir yer yok” dedi.

Uçar, Mithatpaşa Tüneli ve yeni hastane için olan gelişmeleri de muhtarlarla yaptığı toplantıda şöyle dile getirdi;

UÇAR; “69 AMBARLARI’NIN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR”

“Aslında sorun mahalle muhtarlarında, Zonguldak’ın yerelde sorunları varsa bizim merkezi hükümet olarak çözebileceğimiz sorunlar varsa biz bunları oturalım, konuşalım. Yardımlar önemli değil, bu Allah rızası için yapılan bir yardımdır. Yapılan yardımların ben bile kime gittiğini bilmem. Hastane konusuyla ilgili yeni bir gelişme var. Başbakanımızın talimatıyla yeni hastane Atatürk Devlet Hastanesi’nin önünde ki poliklinik alanına planlandı. Planlandığı gibi de oraya yapılacak. Poliklinik hizmetlerimizle 2.5 yıllık dönem içinde vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması için bir kısmını mevcut binada, bir kısmını da ek binada yapacağız. Elbette bunu Hastaneler Birliği Genel Sekreter arkadaşımız konuyla ilgileniyor. Yer arayışı var, sular mular var deniyor ama hastane konusu böyle…En önemli ayaklarımızdan birisi Mithatpaşa Tüneli’dir. Bağlık tarafındaki çalışmaları devam ediyor. İki tane rok getirdiler, onla delmeye başlayacaklar. Ama onların başka bir talepleri var. İkinci Makas’tan 80 ailenin olduğu bölgeden tünel ağzına gelen yolda 80 ailenin Karayolları tarafından istimlak bedellerini ödemesi ya da oradaki ailelerin kira bedellerinin verilip oradan çıkartılmasını bu şekilde düşünüyor. Müteahhit firma ‘Biz Bağlık’tan iki tüp girdik’ diyor. Bu taraftan da iki tüp girmek istiyoruz diyorlar. Eğer siz bize burayı hemen teslim ederseniz tüp çalışmalarına başlarız diyor. Tahlisiye kısmına güzel bir kavşak yapılması düşünülüyor, Kozlu girişindeki kavşak gibi. Ama önce 69 Ambarları’nın tahliye edilmesi gerekiyor. Temizlenmesi gerekir, orada mükemmel kavşaklar yapmışsınız, o kömür depolarının kirli görüntüsü anlamsız oluyor. Onunla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir çalışma yapıyor. Ama bizim şu an tünellerle ilgili en ufak bir sıkıntımız yok.”

(Öznur GÜNEŞ)