Tarihi açıklamayı, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yaptı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yaptığı konuşmada, "Tarihi nitelikteki bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını cenabı haktan niyaz ediyorum. 2007 yılında 10. Cumhurbaşkanının görev süresi dolmuş, TBMM 11. Cumhurbaşkanını seçecekti. Biz AK Parti olarak anayasaya, yasalara, meclis iç tüzüğüne uygun şekilde hazırlığımızı yapmıştık. Hiçbir seçimde öne sürülmeyen şarlar biz Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğimiz zaman öne sürüldü. Anayasayı değiştirmek suretiyle Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sonucunu doğuracak anayasa değişikliğini gerçekleştirdik. Önce mecliste 11. Cumhurbaşkanımızı seçtik, ardından Anayasa değişikliğini referanduma götürdük" dedi.

Şahin, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bugün Cumhurbaşkanını halkın belirleyeceği bir seçime hazırlanıyoruz. AK Parti olarak uzun bir adaya tespit süreci yaşadık. Sayın Başbakanımızın başkanlığında hemen hemen her kesimle istişarelerde bulunduk. STK ve siyasi partilerin görüşlerini aldı, halkın nabzını tuttuk. Milletin Reisi Cumhur olarak görmek istediği ismi nihayet tespit ettik. Bir kişinin Cumhurbaşkanı adayı olması için en az 20 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilmesi gerekiyor. Biz, grubumuzdaki arkadaşlarımızın imzalarını topladık. Tüm milletvekili arkadaşlarımızın ittifakı, imzalarıyla Cumhurbaşkanı adayımızı belirledik. Aziz milletimizin takdirlerine sunmaya karar verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı adayı Genel Başkanımız, Başbakanımız, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan. Adayımızın hayırlı olmasını diliyorum."

Şahin, AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu duyurunca salonda bir alkış tufanı koptu.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN KİMDİR ?

Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954’te İstanbul’da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu’ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi’nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’nde okuyan Erdoğan, bu fakülteden 1981 yılında mezun oldu.

Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok erken yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi.

Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin askeri darbeyle kapatıldığı 12 Eylül 1980 döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik, üst düzey yöneticilik de yaptı.

1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi esnasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınlarla gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi’ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997’de Siirt’te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan kitapta yer alan bir şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.

Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001’de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK Parti) kurdu. Kurucular Kurulu tarafından AK Parti’nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Erdoğan, AK Parti’yi 2002 yılı genel seçimlerinde üçte iki parlamento çoğunluğuyla tek başına iktidara taşıdı.

Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adaylığı engellenen Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003’te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85’ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 46.6 oyla, AK Parti’nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Hükümeti’ni kurdu ve tekrar güvenoyu aldı. İkinci iktidar döneminin başarıyla tamamlanmasına yakın 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişiklerine ilişkin referandumda evet oylarının yüzde 58 oranına ulaşmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği kampanya tarihi bir başarı gösterdi.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde AK Parti oyların yüzde 49,8’ini aldı. 3. kez Başbakanlık koltuğuna oturan Erdoğan, partisinin oylarını 3 dönem üst üste arttırarak Türk siyasi tarihinde bir ilke imza atmış oldu.

Halen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan evli ve 4 çocuk babası.