CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Çaycuma’da bilinçsizce yapıldığını öne sürdüğü MEB uygulamaları sonucu veliler ile öğrencilerin mağdur edildiklerini belirterek meclise Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir önerge verdi.

Köktürk, basın danışmanlığından yapılan açıklamaya göre önergesinde şunları dile getirdi: “Çaycuma’da ilçe merkezi ve köylerde okullar,  ilk ve ortaokul diye dönüştürüldü. Muhtarların ve velilerin bilgisi dışında yapılan bu dönüşüm, 2014-2015 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanmasıyla birlikte ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecek.Öğrencinin taşındığı okul ile evi arasındaki mesafenin 8 ile 13 kilometre olan yerler var. Bu köyler arasında herhangi bir yolcu taşıma araçları yok. Örneğin okulda yapılacak olan veli toplantılarına öğrenci velileri nasıl katılacak?  Çocuk okulda hastalansa eve kim getirecek? Özellikle ilkokul öğrencileri bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Konuyla ilgili; 20 Haziran 2014 tarihinde Çaycuma ilçe merkezinde öğrenci velileri ve muhtarlar da bir basın açıklaması yapmışlardır. Okul dönüşümleri yapılırken kendilerine bilgi verilmediğini belirten öğrenci velileri dönüşüm nedeniyle birçok velinin çocuklarını dönüşen okula göndermeyip, Çaycuma’ya, Karapınar’a ve Saltukova’ya göndereceklerini söylemişlerdir.

TOPLANAN İMZALAR VE VELİLERİN İSTEĞİ…

Şehoğlu, Kayabaşı, Ayvazlar, Burunkaya, Erenköy muhtarları Çaycuma Kaymakamlığı’na dilekçe vererek dönüşümün iptal edilmesini isteyerek, okulun Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlk-Ortaokulu olarak kalmasını istediler.

Yolgeçen, Güzeloğlu, Kahvecioğlu köylerinden bin imza toplayan öğrenci velileri imzaları Çaycuma Kaymakamlığı’na vererek,  okulun Cumhuriyet İlk-Ortaokulu olarak birlikte kalmasını istediler. 

Çaycuma İlçe merkezinde okulların mahallelere uzaklığı düşünüldüğünde öğrenci velileri mutlaka özel servis tutmak zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.  İki veya daha fazla öğrencisi olan bir veli servis ücretlerini ödemekte bir hayli zorlanacaktır. Servisle gidecek maddi olanağı bulunmayan öğrencilerimiz uzak mesafedeki okullarına yaya olarak gittiklerinde can güvenliği ve trafik sorunuyla karışılacaklardır.

Buna göre;

1.      Okulların dönüştürülmesi uygulaması yapılırken, öğrenci velilerimizin ve eğitim yöneticilerimizin düşünce ve görüşleri alınmış mıdır? Alınmamışsa nedeni nedir?

2.      Çaycuma’da dönüşen bazı okullar arasındaki mesafenin 12-13 km olduğunu belirten öğrenci velileri haklı olarak “Bizler okulda yapılacak olan veli toplantılarına nasıl katılacağız? Çocuğumuz okulda hastalansa eve kim getirecek?” diye sormaktadırlar. Bu konuda düşünceniz nedir?

Daha büyük sıkıntılara yol açmadan, okulların dönüşümlerinin iptal edilerek, tekrar komisyon kurulması ve velilerin görüşlerinin alınması daha insani ve demokratik bir yönetim anlayışı olarak daha uygun olmayacak mıdır?