Cumhuriyet Halk Partisi’nde ön seçim isteyen 50-60 kişilik bir grup, parti binasına giderek,  İlçe Başkanı Cemal Şahin’in açıklamalarına tepki gösterdi. Zonguldak Belediye Başkan aday adayları Turgut Aydın, Güngör Topaloğlu ve Ali Turan Başar’ında hazır bulunduğu toplanda zaman zaman gergin anlar yaşandı.  İl Sekreteri Nurettin Yolcu, Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin’in açıklamasında bazı ifadelerin cımbızla çekildiğini, ancak gerçek görüşlerinin bu yönde olmadığını söyledi.  Önseçimle ilgili Zonguldak Belediye Başkan aday adayları Güngör Topaloğlu ve Ali Turan Başar görüşlerini şu sözlerle dile getirdi.

“ÖNSEÇİM YAPTI, HELAL OLSUN DEDİRTİN”

Güngör Topaloğlu: “Zonguldak’ta aralık ayının ortasına gelindi. Biz de hala netleşen bir şey yok. Ön seçim birlik beraberliktir, mutlak galibiyettir. Küskünlük olmamalı. Sandığın iradesi seçime yansıyacaktır. Seçimde aday adayı olayım. İstersem 10 tane oy alayım. Beni parti üyeme sorun. Beni tanımayan insanlara niçin soruyorsunuz? Türkiye’nin her tarafından anketle ilgili sorunlar varken, anket diye diretilmesini manidar buluyorum. Zonguldak’ta bizi sandık birleştirecek. Sandıktan kazanan arkadaşın kolunu 8 kişi olarak kaldırmak istiyoruz. Onlardan biri de ben olmak istiyorum. Seçimi almak istiyorum. Partimiz ve birlik, beraberlik kazansın. İl yöneticisi arkadaşıma da diyorum ki; gelin birlik olun, meşhur olun. Hafızalara kazının. ‘Burada önseçim yaptı, helal olsun dedirtin’ diyorum.”

“ADAY ADAYI OLMA ŞARTIM, ÖNSEÇİMDİ”

Ali Turan Başar: “Siyasi atmosferde bulunduğum her zaman demokrasinin içtenliğinden yana oldum. Zonguldak Belediye Başkanlığı için aday adayı olma şartım da partiye kayıtlı üyelerin oy kullanımıyla yapılacak bir ön seçimin olması gerektiğini savundum. Bunu tüzük kurulundan önce Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na yazılı olarak bildirdim. Bu nedenle ben aday adayı oldum. Fakat şimdi il ve ilçe yönetiminin yaptığı açıklamalar farklı. İl ve ile yönetimi partinin ilkeleri doğrultusunda görev yapması gerekir. Kim, kimin için oy kullanırsa biz ona saygı duyarız. Ama açıkça çıkıp da ben şunu destekliyorum, bunu desteklemiyorum denilmemeli. Ben de il başkanlığı yaptım. Hiç kimsenin böyle bir hakkının olmadığını düşünüyorum. Partinin gerçek sahipleri partiye kayıtlı üyelerdir. Bunların görüşü alınmadan dar bir çerçevede yapılacak yoklamaların, partiye zarar vereceğini düşünüyorum. Yerel seçimler CHP için çok önemlidir. Nasıl ki, Anavatan Partisi’nin iktidardan düşüşü yerel seçimlerdeki düşüşle başladıysa, bu ülkeye her türlü zarar veren Ak Parti iktidarı da yerel seçimlerde ve onu takip eden genel seçimlerde sona ereceğini düşünüyorum. Onun için demokrasinin işlemesi ve partinin güçlenmesi için ön yoklamanın yapılmasını savunuyorum.”

“GÖNLÜMÜZ EĞİLİM YOKLAMASINDAN YANA”

İl Sekreteri Nurettin Yolcu: “ Biz burada sizlerin taleplerinizi alıyoruz. MYK’dan sonra Parti Meclisi’nde nihai bir karar var. Bizim buradan alacağımız, il ya da ilçe yönetiminin aldığı kararlar öneri niteliğinde bir karardır. Ben bir şeyi düzeltmek istiyorum.  Cemal Şahin arkadaşımın söylemleriyle ilgili spekülasyon yapıldı. Belki sözlerinin içinden cımbızla çekilip alındı. Arkadaşlarımızın da böyle bir düşüncesi yok.  Partimizin MYK ve Parti Meclisi’nden sonra alacağı karar sonucunda Zonguldak Belediye Başkan adayımızı belirleyeceğiz. Hepimizin ferdi olarak farklı düşünceleri olabilir. Ama biz kurumsal yapıyız. Biz siyasi bir partiyiz. Bizim partimiz tüzük ve yönetmeliklerle idare ediliyor. Seçim sürecinde aday adaylarının belirlenmesiyle ilgili bu yöntemlerin nasıl izleneceği konusunda hem tüzüğümüzde, hem de parti yönetmeliğimizde çok açık hükümler var. Zonguldak için söylemiyorum. Türkiye geneliyle alakalı merkez yoklama sistemiyle beraber parti adaylarını belirlemede bir karar aldı. Zonguldak’la ilgili nihai kararı MYK ve ondan sonra Parti Meclisi verecek. Biz buradaki talepleri genel merkeze ileteceğiz. Öneri niteliğindedir. Biz bir siyasi partiyiz. Kurallarımız parti tüzüğü ve parti yönetmeliğidir. Gönlümüz tabii ki eğilim yoklamasından, üyelerimizin tamamının katılacağı üye yoklamasından yanadır.”

ALİ HIZIR AR, PARTİLİLERİ SAKİNLEŞTİRDİ

Parti üyesi Ali Hızır Ar da anket sonuçlarına tepki gösteren partilileri sakinleştirerek, “Hedefimiz önseçim diyoruz. Onun için tek tek konuşalım. Her kafadan ses çıkmasın. Rica ediyorum. Basın mensupları çıktıktan sonra biz kendi aramızda bundan sonraki yolumuz, yöntemimiz ne olmalı? Bunu tartışalım.” dedi.  (Nermin Akkaya)