MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay basın açıklaması yaparak belediyeye ve iktidara proje önerisinde bulundu.

İktidar partisinin yeni hastane yapılacağı ve bu hastane yeri olarak gösterilen 69 ambarlarında ‘su çıktı buraya yapılamaz’ açıklamasını eleştirerek, ’69 ambarlarında su çıktıysa mevcut hastanenin olduğu yerde de mi su çıktı’ diyerek, hastane projesinin akıbetini sordu.

Asma’dan başlayarak İkinci Makas’a kadar olan bölgenin kentsel dönüşüm projesine alınarak merkeze kazandırılmasını isteyen MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, bu bölgenin kentsel dönüşüme kazandırılması için o bölgeye kamu binası yapılması önerisinde bulundu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 69 AMBARLARINA KAMU BİNASI YAPILMALI’

Gülay yaptığı açıklamada; ‘ MHP olarak önümüzdeki yerel seçimlerde Zonguldak Belediyesi’ne talip olduğumuzu yeniliyoruz. Bunun en güzel örneğini diğer illerde yaptığımız ve hayata geçirdiğimiz projelerle kanıtlamıştık. Artık her konuda değil, Zonguldak’ı ilgilendiren projelerle insanların önüne çıkmaya karar verdik. Bu doğrultuda öncelikle bir muammaya dönüşen hastane yeri olan 69 ambarları bölgesinin Üzülmez-Asma yol ayrımından başlayıp, İkinci Makas’a kadar olan bölgeyi kentsel dönüşüm adı altında kamu binası veya başka bir bina yapılarak Zonguldaklı vatandaşlarımıza hizmet edilmesini istiyoruz. Öncelikle 69 ambarlarından su çıktı diyerek hastane projesini öteleyen AKP’lilere sormak istiyorum. Hastane projesi ne olmuştur. 69 Ambarlarından su çıktıysa mevcut hastane yerinden de mi su çıkmıştır ki bu projeye hala başlanmamıştır. Aylardır AKP İl başkanı ayrı, vekilleri farklı konuşmaktadırlar. Eğer söyledikleri gibi 69 ambarlarında su çıktıysa diş polikliniğini nasıl yaptılar.

‘BU YOLDAN GEÇERKEN UTANMIYORLAR MI?’

Zonguldak’ın Ankara’dan girişi tamamen bir mezbelelik. Ankara’dan Zonguldak’a gelirken buradan geçmeye utanmıyorlar mı? Bakanları, milletvekilleri geldiğinde Zonguldak olarak burayı mı gösteriyorlar. Bu alanda kömür doldurma yerleri vardır. Burada oturan vatandaşlar artık kömür tozundan bıkmıştır. Diğer taraftan ikinci makasa kadar olan bölgeyi artık insanlar utanarak seyretmektedir. Bizim önerimiz başta iktidar olmak üzere yerel yönetimlerde ki CHP Milletvekillerine burayı acilen projelendirmeleridir. 69 Ambarlarının olduğu bölgeye eğer hastane yapmıyorlarsa az katlı bir kamu binası veya yıkılması düşünülen valilik binası getirilemez mi? Bu bölgeye bir kamu binası gelmediği sürece bir kentsel projeye adım atılamaz. Bir daha söylüyoruz; Üzülmez-Asma yol ayrımından başlayarak İkinci Makas’a kadar olan bölgede (sağında ve solunda) bir kentsel dönüşüm başlayabilmesi için 69 ambarlarına bir kamu binası yapılması gerekmektedir. Bu konuda buradaki insanlardan fikir alarak bu projeyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan önümüzdeki yerel seçimlerinde bizlere güvenip oy vermelerini istiyoruz. Her akşam iftar yemeklerinde buluşup kamuoyunda çıkan, Zonguldak Belediyesinde kayıkçı kavgasına tutuşan AKP ve CHP’lilere bir kez daha söylemek istiyorum.

‘HAYAT MAHALLESİ VE ELVANPAZARCIK’A YAPILMAK İSTENEN PROJELER 69 AMBARLARINA YAPILAMAZ MI?’

Her akşam iftarlarla milletimizin önüne çıkacağınıza Zonguldak ile ilgili projeleriniz nedir, onları açıklayın. İki partide tutturmuş Zonguldak Belediyesi’ni alacağız diye. Hangi projelerle Zonguldak Belediyesini alacaksınız. MHP projelerini hazırlamıştır. Önümüzdeki süreçte projelerini hayata geçirmeye başlayacaktır. Önümüzdeki süreçte kapıları tek tek gezerek yapacaklarımızı anlatacağız, Zonguldak’ta ki vatandaşlarımızdan oy isteyeceğiz. Biz artık Zonguldak’ı hizmetsizlikten kurtarmak istiyoruz. Başta bu bölgeyi projeler üreterek Zonguldak merkezine kazandırmak istiyoruz. Elvanpazarcık’a, Hayat Mahallesi’ne yapılması istenilen projeler var. Bu projeler acaba bu bölgeye yapılamaz mı? Burada mezbelelilikten başka ne vardır? Burayla alakalı bu zamana kadar hiçbir proje ortaya konulmamıştır. Ortaya konulan proje de su çıktı diye ötelenmiştir. Su çıktı diye ötelenen projenin altında başka bir rant söz konusudur.

‘BELEDİYEYİ ALIRSAK RAYLI SİSTEMİ ASMA-İHSANİYE ARASI YAPACAĞIZ’

Kent konseyinin Zonguldak ile Kozlu arasında raylı sistem projesini destekliyoruz. Bu proje inşallah Zonguldak Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi’ne nasip olursa Asmadan başlayıp İhsaniye’ye kadar olan güzergâh boyunca uzatılmasını istiyor ve bunu hayata geçirmek istiyoruz. İnşallah raylı sistem de bizim dediğimiz güzergâh arasına gelirse bu bölge daha aktif olur. Bu bölgeye gelen kamu binalarına da ulaşım sorunu yaşanmayacaktır’ dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Daha önce görev yapmış ya da daha önce başka görevlerde bulunmuş isimlerin ısıtılıp ısıtılıp temcit pilavı gibi Zonguldaklı vatandaşların önüne konulmasına karşıyım. Zonguldak’ta anketler yapılıyor. ‘Zonguldak belediye başkanı olarak kimi görmek istiyorsunuz?’ hep aynı 5 isim yazılıyor. Bu 5 isim dışında CHP’nin adayları, MHP’nin adayları çıksın. Bu adayların arasında yeni isimler çıksın. Bakalım yeni isimler hakkında Zonguldak halkı ne diyecek. Zonguldaklı insanlar zaten bu 5 isim dışında kimse tanımıyorlar ki. Sorulduğu zaman 5 isme bakıyorlar, o onu seviyor bu bunu seviyor ile anketi cevaplıyorlar. Benim en çok üzüldüğüm konu basında özellikle bazı insanlara kurtarıcı gözüyle bakılıyor. Yıllarda Zonguldak’ta seçilmiş insanlar neden bu zamana kadar hizmet yapmadılar da bundan sonra hizmete t5alibiz diyorlar. Ben bunu sadece MHP için söylemiyorum. Artık diğer siyasi partiler de yeni yüzler çıkarmalı. Hizmete aç Zonguldak’ta Zonguldaklıya hizmet edebilecek arkadaşların Zonguldak Belediyesi’ne sahip olması gerekmektedir.

‘ADAYIMIZIN VE BAŞKANIMIZIN ARKASINDA DURACAĞIZ’

Aday profiliniz nedir?

Bizim aday adaylarındaki kıstaslarımız tabiî ki bizde anketler yaptırıyoruz, Zonguldak’ta kim olabilir diye bakıyoruz, parti içi temayüllerimiz var. Ama bizim önceliğimiz Zonguldak’a hizmet edebilecek kişiyi aday göstermek. Açık söylüyorum bu dönem CHP’nin, ondan önceki dönem AKP’nin düştüğü duruma düşmek gibi bir niyetimiz yok. Önce başkanlığı alıp, sonra da o başkana suç yüklemek istemiyoruz. Eğer gösterdiğimiz aday bu seçimi alırsa bütün suç, bütün günah adayın olduğu kadar partinindir de. Bu suçu yarı yarıya yükleneceğiz. Biz belediye başkanımıza ‘Bütün suçlu belediye başkanı bizim suçumuz yok’ diyerek suçlamayacağız. Başkanımızın arkasında dururuz. Başkanlığı da kazanırsak ben inanıyorum ki bölge illerinde yaptığımız projeleri örnek göstererek Zonguldak’a da getireceğimize inanıyoruz.

‘CEVVAL BİR BELEDİYE BAŞKANI LAZIM’

Mevcut Başkan Akdemir’in 4,5 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muharrem Hoca iyi bir insan olabilir. Ama iyi bir insan olmak iyi bir başkan olmak anlamına gelmiyor. Son dönemde bir çalışma içine girdiğini görmekteyim. Sayın Akdemir’in yaşadıklarını önceki başkan Secaattin Gonca’da yaşadı. Partisi başkanının arkasında durmadı. Eğer CHP Muharrem Başkanın iyi hizmet ettiğini düşünüyorsa onu aday göstermelidir. Eğer iyi hizmet etmediğini düşünüyorsa şimdiden adayını açıklamalıdır. Ben bu konuda danışıklı dövüş olduğunu düşünüyorum. Ben Muharrem Hoca’nın yerine Zonguldak Belediye Başkanlığı için biraz daha cevval, masaya yumruğu vurabilecek bir belediye başkanının geçmesini canı gönülden istiyorum. Son dönemde yapılan asfalt dökme ile, daha önce planlanıp programlanmış projeleri hayata geçirmeyle belediye başkanlığı olmaz. Yeni bir proje yaptık, bunu hayata geçirdik diyemezler. Bugün doğalgaz yaptık diyorlar, doğalgaz projesi yıllar öncesinden yapılmış bir proje. Katı atık projesi yıllar önce hayata geçirilmeye başlanmış. Asfalt döküyoruz diyorlar. Döktükleri asfaltın miktarı 25 bin ton. Biz sadece Karabük Belediyesi’nde 350 bin ton dökmüşüz. Bu sene 250 bin ton dökeceğiz. Yani Zonguldak Belediyesi Karabük’ün 30’da birini dökecek. Ben Zonguldak Belediyesinin ateşten gömlek olduğuna inanmıyorum. Eğer cevval bir belediye başkanı gelirse bu ateşten gömleği giyer, Zonguldak’a hizmet eder. Ama burada en temel konulardan biri de basın. Basından rica ediyorum. Bu bizi kurtarır gibi düşünerek hep aynı isimleri gündemde tutmasınlar. Zonguldaklının önüne aynı isimleri koymasınlar. Diğer adaylarda çıksın, çalışmalara başlasınlar. Projelerini görelim. Ben vatandaşa gittiğim zaman ‘Siz hangi partiden olursanız olun, önce adaya sonra projelerine oy verin’ diyorum. Çünkü burada hizmet edecek olan adaylar ve projelerdir. Ama yinede Zonguldak’ta siyasi partiye göre aday belirleme yarışı var.

‘ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI GELMİŞTİR’

Karabük ve Zonguldak Belediyesi’ni kıyaslıyorsunuz. Ama Zonguldak Belediyesi’nin geliri ortada. Siz belediyeyi alırsanız, geliri nereden karşılayacaksınız?

Proje para demek doğrudur. Tabii ki biz projeleri açıklarken hayali projelerden bahsetmiyoruz. Projelerimizi kaynaklarıyla birlikte açıklamak istiyoruz. Ama Zonguldak Belediyesi’nin mevcut borcunun Zonguldak gibi bir belediyeye çok olduğunu düşünmüyorum. Biz Zonguldak Belediyesi ile Karabük belediyesini neden kıyaslıyoruz? Karabük Belediyesi’ni aldığımızda o belediyenin de çok borcu vardı. Şimdi aza indirildi. Aynı zamanda da hizmet edilmiş durumda. Demek ki belediye başkanı isterse bunu aza indirebilir. Bu konuyla alakalı bir örnek vermek isterim. Yıllardır Zonguldak belediyesinin kiraları nereye gidiyor? Bunu belediye ye hiç sordunuz mu? Secaattin Gonca başkanlığından bu tarafa yaklaşık 6 senedir icra ödüyorlar. Zonguldak Belediyesi’nin en sağlam kaynağı kiralardır, bunlar da icraya gidiyor. Bir asfalt için, başka iş için kredi buluyorsunuz, borcu ödemeye bulmuyorsunuz. Bu icraları ödeyin, kendi geliriniz size kalsın. Zonguldak Belediyesi’nin Karabük Belediyesinin geliri 3 kat daha fazla. Karabük gezimizde Karabük Belediyesine ‘İktidarın belediyesi olmakla muhalefet belediyesi olmak arasında ne fark var’ diye sordum. Karabük Belediye Başkanı bize; ‘ İktidar partisinin belediye başkanı olursan imar rantında istediğin gibi oyuna gelirsin kimse sana sesini çıkarmaz, muhalefet partisinin başkanıysan senede 20 defa kontrole gelirler’ dedi. ‘Gelir açısından aradaki fark ne’ diye sordum, ‘İller bankasından nüfusa göre pay alıyorsun. Nüfus aynı ise iktidar partisi olsan da aynı parayı alıyorsun, muhalefet partisi olsan da’ dedi. Demek ki burada iş, hevesli, hizmete aç bir belediye başkanı olmakta yatıyor. Eğer Zonguldak’ın bir beş senesini kaybetmek istemiyorsak, Zonguldak’ı topyekün değiştirmek istemiyorsak artık bir değişim zamanı gelmiştir. Zonguldak belediyesi her akşam iftar yemeği veriyor. Bir gün engellilere, bir gün taşören işçilere vs. Zonguldak belediyesi 5 senedir aynı parti tarafından yönetiliyor. Ramazanlar dışında bu insanları hatırlayan bir belediye gördünüz mü? Taş ören işçilere iftar veriliyor ‘sizinle çalışmaktan gurur duyuyoruz’ diyorlar. Siz taşören işçiyi bir gecede doyuracağınıza, maaşı verin her gece doyurun. Taşören işçiler partimize geldiler. 72 gündür maaş alamıyorlarmış. Bir insanları bir gece iftarla doyurup 72 gün açlığa kim mahkûm edebilir. Karabük belediyesinde 5 sende bir defalığını müteahhit firma çalışanlarının maaşını ödemedi, belediye başkanı müteahhidin ödeneğinden kesip işçinin maaşlarını ödedi. İşte zihniyet farkı burada. Bunu AKP’li belediyelerde de yaşadık, CHP’li belediyelerde yaşıyoruz. İşte Karabük Belediyesi de, Bartın Belediyesi de gözler önünde. Bu örnekleri vatandaşlarımız kıyaslarsa zannediyorum vatandaşlarımız bu sefer güvenoylarını MHP’ye kullanacaklar. 

Zonguldak Belediyesi Sosyal Güvenlik Borcunun fazlalık sırasına göre Türkiye genelinde 7. Sırada. Bu belediyeden nasıl hizmet beklersiniz?

Belediye Başkanı olacak arkadaş oraya gelirken gelir ve giderleri karşılaştırarak talip olmadıysa o zaten baştan hata yapmıştır. Her belediye başkanı seçildiğinde koltuğa oturduğu gün ‘Ben ateşten gömlek giydim’ diyor. Seni zorla aday mı yapıyorlar. Olma o zaman be kardeşim. Burayı yapabilecek arzulu bir arkadaşımız buraya talip olsun. Eğer MHP değil, başka bir siyasi parti burayı devralsın ilk gün ‘çok zor bir görevi devraldım’ diyecek. Zonguldak belediyesinin çok olduğuna inanmıyorum. SSK borçları, icra borçlarının hepsi taksitlendirilebilir, hep yapılandırılabilir. Zonguldak belediyesi o kadar bakir bir alana sahip ki hiçbir şeyi kullanılmıyor. Kaynak hayata geçirilmiyor. İsterse buraya istihdam getirilsin o kullanılmaz. Bu zamana kadar hangi belediye başkanı ‘Buraya istihdam getirdim’ diyebilir. Zonguldak ta ki belediyelerin hepsi park yapıyor, asfalt yapıyor. Ben 100 kişilik bir fabrika getirdim diyemiyorlar. Ben açık söyleyeyim bu belediyeyi alırsak bütün imkânları sağlayacak, istihdamı getirmek için elimden geleni yapacağız. Bir iş adamına, altyapın benden, arazin benden, gerekse binan da benden yeter ki gel istihdam sağla denir. Bunlar hep kaynakların alt yapısıdır. Karabük Belediyesinde su 1.70 TL, Zonguldak’ta 4 TL. Nerde o para. Ben size söyleyeyim su kaynakları % 50 seviyesinde. Parayı tahsil edemiyorlar. Suyu 4 lira yapacağınıza 2 liraya düşürün ama tahsil edin. İşte size kaynak. Arzulu bir insan gelirse alt kadroları çalıştırabilir. Şimdi bakıyoruz yıllardır Zonguldak Belediyesinin kadrosunda olan insanlar ’50 yıldır ilk defa hummalı bir çalışma içerisinde Zonguldak Belediyesi’ diye açıklama yapıyorlar. Sormazlar mı 15 senedir bu belediyedesin, 15 yıldır neden hiç çalışmadın demezler mi. Vatandaşlarımız bunu görüyor, vatandaşlarımız bunun farkında.”dedi. Barış DOĞAN