CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk meclis başkanlığına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle bir soru önergesi sundu. Köktürk önergesinde şu görüşlerine yer verdi:

Bilindiği üzere, işsizlik sigortası kapsamındaki bir iş yerinde çalışırken; fiziki, sağlık ve yeterlilik koşullarını sağlamasına karşın, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizler Mart 2002’den bu yana “İşsizlik sigortası fonu” hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

 

İşçiden ve işverenden kesilen primlerle oluşturulan işsizlik sigorta fonu, devletin ileride işsizlere mali yardım yapma taahhüdüyle topladığı ek vergi olup, bu yapıdaki bir fonun kaynak gibi algılanıp, bu fondaki birikimlerin başka amaçlarla kullanılma olanağı esasen mümkün değildir. 

 

Ulusal basınımıza da yansıyan bilgilere göre; “Devlet, Fon’un uygulanmaya başladığı 1 Haziran 2000 tarihinden, 30 Nisan 2014’e kadar “Devlet Payı” olarak 11 milyar 878 milyon TL ödeme yapmıştır. Fonda biriken paradan da 11 milyar 951 milyon TL GAP için, 5 milyar 274 TL’de stopaj olarak toplan: 17 milyar 225 milyon TL geri alınmıştır.

 

Yani devlet, Fon’a11.9 milyar TL verdi, aynı Fon’dan 17.2 milyar TL’yi geri almıştır.

 

İşsizlik Sigortası Fonu’nun 30 Nisan 2014 itibariyle toplam varlığı 73 milyar 673 milyon TL GAP’a aktarılan tutar ve vergi ödemesi dahil edilince 90 milyar 898 milyon TL olmaktadır.

 

Toplanan paradan işsize verilen para ise sadece 6.1 milyar TL.’dir. Yani toplanan paranın yaklaşık “YÜZDE 6.7’Sİ İŞSİZE VERİLMİŞTİR…” (Kaynak Sözcü gazetesi, 10 Haziran 2014)

 

Buna göre;

 

1-      Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda toplanan paranın sadece % 6.7’sinin işsize verildiği göz önüne tutulduğunda; İşsizlik Fonunda biriken paranın amaca uygun olarak kullanıldığını söylemek olanaklı mıdır?

2-      Son 5 yıldır Kaç kişi İşsizlik Fonuna işsizlik ödeneği almak için talepte bulunmuştur? Bunun yıllara göre oranı nedir?

3-      Bugüne kadar kaç işsiz bu fondan yararlandırılmıştır?

4-      İşsizlik ödeneğinden yararlananların yıllara göre dağılımı nedir?

5-      İşsizlik Fonu’nun amacı dışında kullanılması ve işsiz kalanlara verilmesi gereken paranın devletin başka alanlarında kullanılması gelir dağılımındaki adaletsizliği, eşitsizliği ve yoksullaşmayı daha da derinleştirmemekte midir?

AKP Hükümetiniz ülke ekonomisini şayet söylediğiniz gibi iyi yönetmişse ve ülkeyi zenginleştirmişse, “Emekçinin, işsizin parasına neden göz dikmektedir?”