“Emeklilerin maaşlarından kesilen hastane ve ilaç katkı paylarından emeklileri muaf tutulması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk TBMM’ye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle iki soru önergesi verdi.

Köktürk bu konuda verdiği binci önergede şunlara değindi:

Asgari ücret devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşmedir. Ancak bu sözleşme emekçilerimizin her aşamasında söz ve karar sahibi değildir. Oysa uygar ülkeler, demokrasi ile yönetilen ülkelerde bu süreç emekçilerin kontrolünde sürdürülmektedir.

2013'te asgari ücret ilk 6 ay için brüt 978 TL'ye net ise 774 TL'dir. 2013'te asgari ücret 2. altı ay için ise; brüt 1021,50 TL, net 804,70 TL’dir.

TÜRK İŞ’in Nisan 2013 için açıkladığı Dört kişilik bir aile için: AÇLIK SINIRI 1.012, YOKSULLUK SINIRI 3.298 LİRADIR. 

 

Buna göre;

  1. Yukarıda verilen asgari ücret ve dört kişilik bir ailenin asgari yaşam rakamları, yani açlık sınırı birlikte düşünüldüğünde, asgari ücret, insanlarımızın, insanca yaşayabilmeleri için, sizce, yeterli bir ücret midir?
  2. Değilse, bu konuda emekçilerin durumlarının iyileştirilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  3. 3.     Asgari ücretin en düşük memur maaşı ile eşitlenmesi, açlık sınırının altına düşürülmemesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Şayet düşünmüyorsanız % 46’sı asgari ücretle çalışan ülkemizde yurttaşlarımıza verdiğiniz sözleri yerine getirdiğiniz düşüncesinde misiniz?
  4. Asgari ücretle çalışanların elektrik, su, doğalgaz kullanımı konusunda ihtiyaç sınırına kadar ücret alınmaması konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
  5. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerimizde ve diğer illerimizde ulaşım konusunda Sabah 06.00 – 09.00 ile akşam 18.00 – 21.00 saatleri arasında ücretsiz uygulama yapılmasını düşünüyor musunuz? 
  6. Asgari ücretlilerin çocukları için, eğitimin eğitim dışı giderlerini karşılamak gibi bir çalışmanız olacak mıdır?
  7. Asgari ücret belirlenirken emekçilerimizin her aşamasında söz ve karar konumunda olacağı bir belirleme sürecine ne zaman kavuşacaklardır?

 

Köktürk yine Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanının yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de emekliler için verdi.

Ali İhsan Köktürk bu önergede de şunları sordu:

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Buna göre;

1.      SSK ve Bağ Kur Emeklileri neden bankalardan promosyon alamamaktadır? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?

2.      Emeklilerin maaşlarından kesilen hastane ve ilaç katkı paylarından emeklileri muaf tutulması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Zaten çalışırken emeklilik primlerini ve sağlık primlerini peşin ödeyen emeklilerden, ikinci defa para ödenmesi sizce adil midir?

3.      Geçinemediği için ileri yaşına rağmen çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarından kesilen sosyal destek pirimi uygulamasının kaldırılması ile ilgili düzenlemeyi ne zaman gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz? 

4.      Emekli olarak 2003/2008 yıllarında mükellef olan emeklilere SGK tarafından çıkarılan borçların faizinin silinmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5.      SGK maaşları 1200.00 TL nin altında olanların Üniversitede okuyan çocuklarına geri ödemesiz burs verilmesi düşünülmekte midir?

6.      Milli gelirden emeklilerin pay alabilmeleri için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?