CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk TBMM Başkanlığına bir önerge vererek sorularının Adalet Bakanı Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi. Köktürk dilekçesinde aynen şöyle dedi:

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Recep Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

 

“Ada­let Ba­kan­lı­ğı, İs­tan­bu­l’­da ser­best ga­ze­te­ci­lik ya­pan Ale­xan­der Chris­ti­e-Mil­le­r’­in

Niğde­’de bir ast­su­bay, bir po­lis ve bir va­tan­da­şı öl­dü­ren 3 IŞİD mi­li­ta­nı­nın Tür­ki­ye­’de­ki tu­tuk­lu­luk hal­le­ri­nin de­vam edip et­me­di­ği­ne iliş­kin so­ru­su­na ‘ö­zel ha­ya­tın giz­li­li­ği­’ ge­rek­çe­siy­le ce­vap ver­me­di.

 

Çen­drim Ra­ma­da­ni, Ben­ja­min Xu ve Mu­ham­med Za­ki­ri hak­kın­da ba­kan­lı­ğa di­lek­çe ve­ren Mil­le­r’­ın is­te­ği, “Bil­gi ve­ril­me­me­si uy­gun gö­rül­müştür.” di­ye­rek red­de­dil­di. Di­lek­çe­de, “Ki­şi­nin izin ver­di­ği hal­ler sak­lı kal­mak üze­re, özel ha­ya­tın giz­li­li­ği kap­sa­mın­da, açık­lan­ma­sı ha­lin­de ki­şi­nin sağ­lık bil­gi­le­ri ile özel ha­ya­tı­na, şe­ref ve hay­si­ye­ti­ne hak­sız mü­da­ha­le oluş­tu­ra­cak bil­gi ve­ya bel­ge­ler, bil­gi edin­me kap­sa­mı dı­şın­da­dı­r” de­nil­di. (Ulusal basından)

 

Buna göre;

 

1.      Son dönemde 3 IŞID’li teröristle ilgili takas iddiaları gündeme gelmişti? Bu iddialar doğru mudur? 

2.      “Öl­dü­re­rek se­vap iş­le­dim” diyen Çen­drim Ra­ma­da­ni’nin ve arkadaşları Ben­ja­min Xu ve Mu­ham­med Za­ki­ri adlı teröristlerin Türkiye’de tutukluluk halleri devam etmekte midir? Şu an adli durumları nedir?

3.      “Öl­dü­re­rek se­vap iş­le­dim” diyen Çen­drim Ra­ma­da­ni’nin ve arkadaşlarının Türkiye’de tutukluluk halinin devam edip etmediği sorusu “Özel hayat” kapsamına girer mi?

 

Köktürk TBMM Başkanlığına verdiği bir başka soru önergesiyle de son zamanlarda ulusal basının gündeminde olan Yol haritası konusunu sordu. Köktürk bu konuda dilekçesinde şöyle dedi:

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Cumhuriyet Gazetesinde “Yol Haritası HDP’ye gösterildi” başlıklı haberde; “Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çözüm Sürecine ilişkin Hükümetin Yol Haritasını HDP’nin bildiğini belirterek, Eylül’de Yol Haritası İmralı’ya gösterildi. Bunu İmralı ve HDP Heyeti biliyordu. HDP’nin açıklamalarını talihsiz olarak görüyorum.” İfadeleri yer almıştır.

Buna göre;

1.      Kandil’in ve İmralı’nın bildiği, ancak halkımızın ve halkımızı temsil eden TBMM’nin bilmediği “Yol Haritası” nedir?

2.      Yol Haritasını “Kandil”in ve “İmralı”nın bilmesi ancak halkımızın ve halkımızı temsil eden milletvekillerinin bilmemesi izahı kabil bir durum mudur?

3.      Sizin ifadenizle HDP ile paylaşılan “Yol Haritası”nın diğer siyasi partilerle paylaşılmaması nasıl izah edilebilir?

4.      Kandil’le, İmralı’yla ve HDP ile paylaştığınız Yol Haritasını halkımızla ve TBMM ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? Kandil’in ve İmralı’nın bildiği Yol Haritasını milletvekillerinin de bilme hakkı yok mudur?