CHP'de  5-6 Eylül 2014 tarihinde yapılacak Olağanüstü Kurultayı’ndaki tüzük değişikliği için oluşturulacak Tüzük Komisyonu’nda Zonguldak’ı temsil için CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu’nun adı belirlenmişti. Ancak CHP İl Başkanı Halil Furat, ilçe başkanlarının oylarıyla seçilen Başoğlu’nun ismini silerek, kendini ismini Genel Merkeze bildirmişti.

Bu davranış nedeniyle kurultay delegeleri ; Ereğli Eski Belediye Başkanı 
Halil Posbıyık, Gökçebey Eski Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin; Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Çaycuma İlçe Başkanı Umutbaşoğlu, Kilimli İlçe Başkanı Filiz Kandemir, Gökçebey İlçe Başkanı Cem Oktay, Eski Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, Dilan Adıyaman imzalı bir açıklam ayayınlayarak yapılan tutumu kınadılar. İşte Muhtıra gibi açıklama.

Bilindiği üzere 5-6 Eylül 2014 tarihinde CHP Olağanüstü Kurultayı yapılacaktır. CHP Genel Başkanı ile birlikte parti meclisi üye seçimleri ve parti tüzüğünde yapılacak değişiklikler bu kurultayın konusunu oluşturmaktadır. Bu Kurultay, partimizin ve ülkemizin geleceği açısından çok büyük önem arzetmektedir. Milletvekillerinin ve il başkanlarının öncelikle bunu anlaması, bilmesi ve gereğini yerine getirmesi lazımdır. Bu nedenle parti tüzüğünün daha demokratik hale getirilmesi için her ilden bir temsilcinin kurultay öncesi tüzük çalışmalarında yer alması genel merkez tarafından planlanmıştır. CHP İl Başkanı Halil Furat, konu ile ilgili Zonguldak kurultay delegelerini toplantıya çağırmış, toplantı neticesinde alınan karara göre genel merkezdeki tüzük çalışmalarına Çaycuma İlçe Başkanı ve Kurultay Delegesi olan Umut Başoğlu, Zonguldak’ı temsil etmek üzere seçilmiştir. Ancak CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat ve Milletvekili Ali İhsan Köktürk, toplantıda alınan kararı yok sayarak, Kurultay delegelerinin özgür iradelerine ambargo uygulamışlardır. Tüzük çalışmalarına katılmak üzere CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat'ın kendi adını genel merkeze kendi seçilmiş gibi göndermesi maalesef yüzünü bile kızartmamıştır. Bu durum bizlerde utanç duygusu yaratmıştır. Demokrasiyi savunan CHP’nin İl Başkanının demokrasiyi içine sindiremediğini ve uygulamadığının göstergesi olmuş partimizi kamuoyu önünde küçük düşürmüş alay konusu yapmıştır. Yapmış oldukları bu yersiz hamle ile Cumhuriyet Halk Partisi gibi köklü bir partiyi emeğin başkenti olan Zonguldak'ta küçük düşüren alay konusu yapan İl Başkanı Halil Furat’ı ve Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ ü öncelikle kınıyoruz. Biz kurultay delegeleri ve İlçe Başkanları, 5-6 Eylül’ de yapılacak olan olağanüstü kurultayda demokrasiye olan sonsuz inancımızla Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu kendi irademizle destekliyoruz. Genel Merkez yönetiminin de Zonguldak İl Başkanlığı ile ilgili gerekli tedbirleri almasını talep ediyoruz. Kendi çıkarlarına göre hareket eden sözde temsilcileri, demokrasi dışı bu davranışlarından dolayı şiddetle protesto ediyoruz.”