13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmelerine ait özel maden ocağında meydana gelen ve 301 madenci kardeşimizi kaybettiğimiz maden kazasının ardından madende çalışan işçiler için ve şehit madenci yakınlarının hakları ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılması Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Maden Şehitleri Aileleri Kozlu Şubesi Başkanı Ayhan Gökgöz ve Maden Şehitleri Aileleri de komisyonu yakından takip ediyor.

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar konu ile ilgili olarak basın danışmanlığı aracılığı ile yaptığı açıklamada; “Ben de bir madenci çocuğu olarak büyüdüm. Her zaman bu konuları dile getirerek madencilerin sesi olmaya çalışıyorum. Öncelikli olarak başta Soma olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde maden kazasında kaybettiğimiz madenci kardeşlerimiz ve ardında bıraktığı gözü yaşlı aileler bulunmaktadır. İlimizde 5 binin üzerinde maden şehidi bulunmaktadır. Maden kazaları sonunda milyonlarca kişi sakat kalmış, sağlığını kaybetmiştir. Soma’daki elim olayın üzüntülerini hala yaşamaktayız. Bu elim olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Ancak geçtiğimiz gün Zonguldak Armutçuk Müessessinde tavan çökmesi sonucunda 1 maden işçimiz yaralı olarak kurtarılmış ve hastanede tedavi altına alınmıştır. Madenci kardeşlerimiz, en zor iş kollarından birinde çalışmaktadır. Yerin metrelerce altında karanlık dünyada ailelerin ekmek paralarını kazanmaya çalışıyorlar. Onların aldıkları her kuruş para analarının ak sütü gibi helaldir. Onların her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi, haklarının iyileştirilmesi konusunda bu torba kanun tasarısı düzenlenmektedir. Bu kanunda onların çalışma koşullarından, Kıdem tazminatlarına, İş Güvenliği önlemlerinin alınmasından, aldıkları ücretlerine kadar her türlü alanda düzenlenmenin yapılması gerekmektedir. Türkiye’de Kurulu olan Meslek Hastalıkları hastanesinden 1 tanesi Zonguldak’ta bulunmaktadır. Bunun tek nedeni ise madende çalışan ve meslek hastalıklarına yakalanan kardeşlerimizin iyileştirilmesi için kurulmuştur. Burada yüzlerce kardeşimiz tedavi olmak için müracaatta bulunmakta ya da malulen emekli olmaktadır. Onların bu zorlu koşullar altında çalışması ve yıpranma paylarının yüksek olması sebebiyle emeklilik yaşının da öne çekilmesi madenci kardeşlerimiz için önemli bir adım olacaktır. Bu sadece Soma’yı ilgilendiren bir konu olmamaktadır. Bu bir Zonguldak meselesi değildir. Bu yerin altında çalışan ve bu zorlu şartlar altında ekmek parasını kazanan tüm madencilerin sorunudur. dedi.

Maden Şehitleri Aileleri Derneği Ulupınar’ı ziyaret etti

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, ziyarette ilgili olarak yaptığı açıklamasında;”Öncelikli olarak hepinizin tekrardan başı sağ olsun. Soma’da yaşanan elim olay sonrasında Madenci kardeşlerimizin haklarında iyileştirmeler yapılması için Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerimiz bugün itibariyle başladı.   Mecliste her zaman madencilerimizin sesi olmaya çalışıyorum. Madenci şehri Zonguldak Milletvekili olarak Soma’ya maden şehitleri ailelerine taziye ziyaretlerine gittim. Sizlerde, Soma’da hayatını kaybeden şehit madenci aileleri de şehitlerimizin bizlere emanetisiniz. Sizlerin de bu haklardan yararlanması için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Maden Şehitleri Aileleri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ayhan Gökgöz ise;”Öncelikli olarak Madenci kardeşlerimizin selamlarını getirdim. Bir madenci çocuğu olarak, bizlerin sesi olacağınızdan hiç kimsenin şüphesi yoktur. Şehit Madenci kardeşlerimizin sıkıntılarını her zaman dile getirmekteyiz. Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar bu konu da her zaman bize destek olmuş, bu konuda ne kadar çaba gösterdiğini biliyoruz. İnşallah bu torba yasasındaki düzenlemelerle şehit madenci aileleri de daha iyi  şartlara kavuşacaktır. Şimdiden tüm madenci kardeşlerimiz adına teşekkür ediyorum.  ”dedi.