Türkiye’nin tamamında büyükşehir yapılanması olduğu iddiasında bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Düzce Milletvekili Osman ÇakırIın  “Ereğli, Alaplı'yı Bolu’ya bağlayıp büyükşehir yaparız’ şeklindeki açıklamalarına değişik yorumlar geldi.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Niyazi Özcan, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, İşadamı Semih Çolak ve Ereğli esnaflarından Umut Utku Yılmaz, Ereğli'nin Düzce’ye bağlanıp büyük şehir olma düşüncesini değerlendirdiler.

TÜRKİYE’NİN TAMAMINDA BÜYÜK ŞEHİR YAPILANMASI ÇALIŞMASI
Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı ilçelerinin Bolu ili ile birlikte Düzce’ye bağlanıp büyük şehir yapılacağı yönünde yerel bir gazeteye demeç veren AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye’nin tamamının büyük şehir yapılanmasına dönüşmesi için çalışma yapıldığının söylendiğini, bunun üzerine kendisinin de böyle bir düşünceyi ortaya attığını ifade etti. Düzce’de yayın yapan Burası Düzce Gazetesi’nde çıkan habere açıklık getiren Çakır, “Gazetecilerle sohbet esnasında söylediğim bir cümle. Bolu ile ilgili bir konuydu. ‘Bolu’ya bağlanır mıyız?’ deyince bende ‘Biz Bolu’ya değil, Ereğli’yi bağlarız’ dedim. Büyük şehir olma ile ilgili zaten bir takım çalışmalar olduğu söyleniyor. Bütün Türkiye’nin büyük şehir yapılanmasına dönüştürüleceği ile ilgili. Şu anda bu konuda net bir çalışma yok ama bu konuşuluyor. Ben orada ‘Bolu’yu, Ereğli ve Alaplı’yı da bağlarız, oluruz büyük şehir’ dedim. Tabi bu benim tezim. Burada vilayet merkezinin neresi olması gerektiğinden daha ziyade büyük şehir olma ile ilgili bir ifade bu” dedi.

POSBIYIK: “BÜYÜK ŞEHİR OLURSA EREĞLİ’NİN İL OLMASI GEREKİR”
AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır’ın açıklamaları Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tartışılmaya başlandı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Ereğli’nin merkez yapılması durumunda bu projeye 'hayır' demeyeceklerini söyledi. Posbıyık konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AK Parti milletvekili bunu ne dayanarak söylüyor? Böyle bir planlama mı hazırlanmış acaba devlet kademelerinde? Bilinçli bir düşüncemi yoksa kendi hissiyatını mı dile getiriyor? Bilemiyorum. Bartın ve Karabük zaten ayrıldı Zonguldak’ı küçülttüler. Zonguldak’ın bir kez daha küçülmesine asla tahammül edemeyiz. Zonguldak olması gerekenden çok daha küçük bir noktaya geldi. Ereğli’nin de Zonguldak’tan ayrılması Zonguldak’ı çok kötü bir noktaya getirebilir. Teşvikler bakımından Düzce’ye bağlanmak çok daha avantajlıymış gibi gözüküyorsa da biz Zonguldak’ın küçülmesini düşünemeyiz. Böyle bir olaydan ayrıntılı olarak bilgi sahibi olduğumuzda gerçek yorumumuzu o zaman yaparız. Tabi Büyükşehir olursa tabiî ki Ereğli’nin il olması gerekir. Başka bir şey zaten aklıma gelmiyor.”

EREĞLİ TSO ZONGULDAK’TAN AYRILMAYA KARŞI
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanvekili Niyazi Özcan ise, Ereğli’nin Zonguldak’tan ayrılmasına karşı olduklarını söyledi. AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır’a Ereğli’yi gündeme getirdiği için teşekkür eden Özcan, “Kdz. Ereğli ve Alaplı’nın halen daha gündemde yerini koruması bizim için gerçekten mutluluk verici. O konuda özellikle kendisine teşekkür ediyorum. Ereğli ve Alaplı’nın coğrafi olarak da yapı olarak da çok daha ileride bir ilçe olduğu görülüyor. Ereğli, Alaplı, Akçakoca ve Düzce’yi birleştirerek büyük şehir yapma tabiî ki kendi fikirleridir. Onlara da saygı duyuyoruz. Bartın ve Karabük Zonguldak’tan ayrıldıktan sonra birde Ereğli’yi ayırdığınızda Zonguldak’ın ileride ne duruma düşeceğinin hesabını da yapmak lazım. Zonguldak ve Ereğli etle tırnak gibidir. Kesinlikle bir birinden ayrılamaz. Büyük şehir konusunda Ereğli’yi Zonguldak’tan ayırarak mı düşünmek lazım? Yoksa Zonguldak, Karabük ve Bartın’ı bir araya getirerek mi büyük şehir yapmamız lazım? Bu kararı da Zonguldak, Karabük, Bartın ve ilçelerindeki vatandaşlarımızın kendilerine sormamız lazım. Onların hepsi istediği kadar büyükşehir olsun. Allah yollarını açık etsin. Düzce’de ki vekilin bu kadar heyecanla Ereğli’yi içine almayı düşünüyorsa artık Zonguldak’ta ki siyasi ağabeylerimizin Ereğli’yi il yapma hakkının geldiği manasındadır. İnşallah Ereğli’yi de il yaparlar. Biz il olursak büyük şehir olmuş kadar mutlu oluruz. İl olma noktasında benim için bu tarihi bir gündür. Osman Çakır bence Ereğli’nin il olmasının önünü açmıştır bence.”dedi.

EGD BAŞKANINDAN ŞARTLI DESTEK
Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay ise, merkezin Ereğli olması durumunda büyük şehir olma düşüncesine sıcak baktığını ifade etti. Günay açıklamasında düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
“Osman Çakır’a teşekkür ediyoruz. Bolu, Düzce, Ereğli ve Alaplı’nın birleşip büyük şehir olması için Sayın Osman Çakır mücadele ederken biz merkezin Ereğli olmasını istiyoruz. Çünkü Ereğli il olmayı çoktan hak etti. Bizden nüfusu çok daha küçük olan Zonguldak’ın ilçeleri Bartın ve Karabük il oldu. Bizim daha erken il olmamız gerekiyordu. Biz büyük şehir fikrine karşı değiliz ancak merkezin Ereğli olmasını istiyoruz.”

İŞADAMI ÇOLAK’TAN EREĞLİ’NİN DÜZCE’YE BAĞLANMASINA TAM DESTEK
AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır’ın açıklamalarının bir benzerinin daha önce TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın yaptığını söyleyen İşadamı Semih Çolak ise, Ereğli’nin Düzce’ye bağlanması fikrini desteklediğini söyledi. Çolak konuşmasında şunları söyledi: “Kdz. Ereğli eğer tek başına il olmayacak ise ‘Zonguldak mı, Düzce mi?’ diye bir kesit olduğunda kesinlikle Düzce’ye bağlanıp, düzce merkezli büyük şehir olarak bir yapılanmanın Ereğli için çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Hem ekonomik hem de sosyal olarak Ereğli’ye değer katacağını düşünüyorum. Aynı zamanda bizim bağlanmamız durumunda Düzce’nin de hem sosyo ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünüyorum. Hem limanlarımızla, hem Erdemirimizle Düzce’nin Karadeniz’e açılan bir kapısı olacağımızı düşünüyorum. Bence bu fikir sümen altı edilmemeli. Sayın Osman Çakır ve Sayın Köksal Toptan’ın daha evvelde dile getirdiği bu görüşlerin kamuoyu ile paylaşılıp hatta daha farklı platformlarda dile getirilip masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum.”

ESNAFLAR MERKEZİN EREĞLİ OLMASINDAN YANA
Ereğlili esnaflardan Umut Utku Yılmaz’da merkez Ereğli olacak şekilde Düzce ile birlikte büyük şehir olma fikrine sıcak baktığını dile getirdi. Yılmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi “Ereğli’nin nüfus bakımından yoğunluğu var. Erdemir’i, TTK’sı, limanı var. İl olduğu takdirde üniversitenin de geleceğini düşünüyorum.”