Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Belediye Başkanı Halil Posbıyık düzenlediği basın toplantısında AK Parti milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, Erdemir yönetimi ve Ereğli TSO yönetimine eleştirilerde bulundu.
Ereğli Belediyesi 2013 yılı Haziran ayı meclis toplantısında asfalt dökmek için istediği 8 milyon TL kredinin çıkmaması konusunda AK Partili ve bağımsız belediye meclis üyelerini suçlayan Posbıyık, CHP’den ayrılan meclis üyelerinin siyasi mevta olduğunu söyledi.
CHP’den istifa eden bağımsız belediye meclis üyesi Halil Bozkuş’un AK Partili Belediye Meclis üyesi Yusuf Kalay’dan emir alarak hareket ettiğini söyleyen Posbıyık konuşmasında şunları dile getirdi: “ Yusuf Kalay’ın Halil Bozkuş’a verdiği talimatı biliyoruz. Halil Bozkuş belki 10 tane oy alır ama Necat Bakan bir tane de oy alamaz. CHP sayesinde rüyalarında dahi bundan sonrada göremeyecekleri belediye meclis üyeliğine geldiler. Peki birden bire 4-5 tane adam niye ayrıldı? Şöyle bir sağınıza solunuza bakıp inceleyin. Bu Ereğli’ye yaptıkları kötülükler halk tarafından asla unutulmayacaktır. Eğer bu sene krediyi vermiş olsalardı ilave işleri de yapmış olacaktık. Biz aslında kendi yapacağımız işler için 25 milyon TL para ayırdık. Belen ve Kışla sanayinin aslında asfaltını dökmek zorunda değilim. Biz programımızı yaptıktan sonra müracaat ettiler, ‘peki’ dedik. ‘Sizinde asfaltınızı dökelim, sizde mutlu olun. Seçimde yaklaşıyor, benim içinde iyi olur’ dedim. Nasıl olsa arsam var, satacağım para oradan gelecek, güvencem var. Çarşı esnafı geldi ‘ biz çarşının üzerinin kapatılmasını istiyoruz’ dediler. ‘Tamam’ dedim. ‘Gülüç köprüsünden Bölücek ve Hamzafakıhlı’ya giden yolları yapın’ dediler ‘eyvallah’ dedik. Onları da yaparız. Arsayı satmaya kalktık. ‘Burayı satamazsın, buraya Evkur gelecek’ dediler. Saygı gösterdik ‘Orayı belediye hizmet alanına çevirelim’ dediler. Yaparken de namus sözü verdiler ‘Sen 8 milyon değil 10 milyon TL’de iste, veririz. Yeter ki sen değiştir burayı’ dediler. Bizde öyle yaptık. Ama o sözleri havada kaldı. Gördünüz bu gün onu da vermediler. Çünkü bunlar hizmete karşılar. Halil Posbıyık’tan çok korkuyorlar. Bu güne kadar ‘Halil Posbıyık’ın mahkemeleri var, seçime giremeyecek’ diye kendi kendilerini teselli ediyorlardı. Dün kendilerine müjde verdik. ‘Beraat ettik’ dedik. Buda onları rahatsız etti, tahmin ediyorum. Şimdide ‘bu kadar büyük hizmetler yaparsa Halil Posbıyık rahat seçim kazanacak’ diye bir korku içerisine saplandılar. Çokta doğaldır. Bu sözlerim AK Parti gurubu için. Diğer CHP’den ayrılan 5 kişi, 6.’sı da yolda. Utanmadan gelip CHP’lilerin arasında oturuyor. CHP’li dediğin Atatürkçü, Cumhuriyetçi, sözünün eri, partisine sahip çıkan adam demektir. CHP gurubunun arasına oturmasına da hiçbir mana veremiyorum. Bir daha oturamaz. Oturtmam oraya onu. Onlar meğer emir alıyorlarmış. Dün akşam öğrendim. Yusuf Kalay, Halil Bozkuş’a talimat vermiş. Neticede onlarda ‘emrindeyiz’ demişler. AK Partiyi bir yerde saygıyla karışılıyorum. Karşı parti olan CHP’nin seçimi kazanmasını istemiyorlar. 10 ay kaldı belediye seçimlerine.”
“CANDAN YANLIŞ YÖNLENDİRLİYOR”
AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın belediye meclis üyesi Yusuf Kalay ve Esra Alpago tarafından yanlış yönlendirildiğini iddia eden Posbıyık “Bunlar bir orman konusunu ortaya atmışlar. Özellikle Yusuf Kalay ve Esra Alpago, açtıkları mahkemelerde mağlup oldukça yeni bir orman türküsünü söylüyorlar. Ereğli işletme müdürü ve Zonguldak işletme müdürünü sürekli taciz ediyorlar.
Neymiş? Forteks evlerini biliyorsunuz, sakindere evlerini de biliyorsunuz. O bölge ormanmış, burada oturan vatandaşların tapularının iptal edilmelerini istiyorlarmış. Ya kardeşim ne istiyorsunuz vatandaşlardan. O çevredeki insanlar 1972’den beri orada oturuyorlar. Bunların tapuları yok diye sürekli olarak gazetelere demeçler veriyorlar, buradan bir nema çıkaracaklarını düşünüyorlar.
Burada en fazla üzüldüğüm nokta Prof. Dr. Ercan Candan. Kendisini severim. Eskiden beri tanırım. Tabii toplum rahat durmuyor, Halil Posbıyık ile Ercan Candan’ın arasını açmaya çalışıyor. Fatih Çakır arkadaşımı severim. Efendi çocuktur ama onun da bağlı olduğu yerler var. Geçen gün Fazlı Erdoğan’a plaket verdi. Fatih vasıtasıyla Fazlı Erdoğan, Prof. Dr. Candan ile aramı açmaya çalışıyor.”
Posbıyık Ereğli Kaymakamlığı ve DSİ’yi yarım bırakılan dere ıslah çalışmaları konusunda uyarırken, “Söylentiye göre müteahhit iflas etti ve özellikle Kabasakal deresinde, müteahhit fazla masraf etmemek için hafriyatları devasa şekilde yığmış. Uyarıyorum. Sağanak bir yağışta buraları sel basacak” dedi.
“HER YER TAKSİM, HER YER YALI CADDESİ”
Ereğli’de Yalı caddesine sürekli baskı yapıldığını, oradaki işyerlerinin taciz edildiğini söyleyen Posbıyık “Daha önce balıkçı barınağındaki içkili lokantalara gözlerini çevirdiler, orayı hallettiler, yıktılar yaktılar, tertemiz ettiler. Şimdi de çevirdiler yalı caddesine gözlerini çevirdiler. Eğer beni bir gün bu caddelerde arkamdaki insanlarla beraber, elimde pankartlar, her yer yalı caddesi, her yer direniş diye bağırırken görürseniz şaşırmayın”şeklinde konuştu.
“ERDEMİR’E BASKI YAPILIYOR”
Posbıyık konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ak Parti Milletvekilleri Köksal toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar son bir ayda iki kez ERDEMİR’e geldiler. Seçime on ay kaldı Ereğli’de seçimi alacağız diyorlar. Fatih Tar’a baskı yapıyorlar. Ereğli Belediye Başkanına Site Kulüp Altından 16,5 dönüm yer verdin. Bunların protokollerini imzalamayacaksın diyorlar. Neler konuştuklarının çoğunu biliyorum, yeri ve zamanı geldikçe açıklayacağım.
“EREĞLİ BENİM HİZMETLERİMİ ALKIŞLIYOR”
Ereğli’nin yüzde 85’i şu anda benim yaptığım köprüyü, süs havuzunu çağdaş yatırımları alkışlıyor. Üç beş tane, geçen gün sen Yaşar Balcı’yla, CHP’yi batıran adamla konuşmuşsun. Onun ismini bile anmak istemiyorum, ürperti geliyor bana. O tip adamlar bunları söyleyecek. Söylemezse şaşırırım zaten. O zaman herkese şerbet dağıtmışım demektir. Yüzde 85 benimle aynı fikirde. Üç beş çağdışı adam bunu söyleyecek.
Eğer kendinizi biraz hareketli kabul ederseniz, isterseniz ben sizi elinizden tutup geri kalan kısımları gezdireyim. Bir tane tuğlanın eksik olduğunu gösterin, ben halkın önünde sizden özür dileyeyim. Siz bana kasıtlı sual soruyorsunuz. Hiç önemli değil. Ünal da (Demirtaş) bizi dinliyordur Ankara’dan. Benim kenar mahallelerde harcadığım para, sahile harcadığımın yüz mislidir. On misli falan demiyorum. Aklı olan, fikri olan, muhalefet yapayım da Halil Posbıyık’ı batırayım diye düşünenlerin dışındaki yüzde 85 halk benimle aynı fikirdedir. Ama tabii ki benim yerime göz diken, onların arkadaşları mutlaka böyle şeyler düşünecekler, beni yıpratmaya çalışacaklar, onlara görev verilmiş. Bunlar da yıpratmalarına devam etsin, hepinizi seviyorum.”
(İHA)